Tartalomjegyzék
A zöldségkrémlevesek rendkívül népszerűek főleg az őszi-téli időszakban, de akár egész évben szezonalitástól függetlenül. Bár jellemzően szezonban készítjük őket, hiszen akkor jutunk a friss zöldségekhez legkedvezőbb áron hozzá, ráadásul akkor van bennük a legtöbb vitamin, ásványi anyag is. Érdemes ebben az időszakban be is tárolni a zöldségekből, ha lehetőségünk van rá, akár úgy is, hogy lefagyasztjuk őket. De számos zöldség hosszú hetekig eltartható, hűvös, jól szellőző, száraz pincében vagy akár előszobában is.
Zöldségkrémlevesek – miből és hogyan készítsük?
A zöldségkrémlevesek szinte minden zöldségből készíthetők, akár vegyesen is. Nagy előnyük, hogy a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesebben megeszik, mint a darabos zöldséget. Annál is inkább, mivel a szín is meghatározó számukra, így kevés spenótot, brokkolit egyéb zöld színű zöldséget is bele lehet csempészni más – ízben harmonizáló – színű zöldségek közé. Krémként elkeverve szinte észrevehetetlen.
Érdemes inkább kevés vajon, minimális vízzel fedő alatt puhára párolni és nem sok vízben megfőzni a zöldségeket. Kíméletesen párolva ugyanis jobban megmaradnak bennük a szervezet számára hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Vannak zöldségek – például a cékla, sütőtök vagy akár a padlizsán – ahol előre meg is süthetjük őket, alapot adva ezzel a krémlevesnek.
Használhatunk vizet, de sokkal finomabb, ha húsleves alaplével öntjük fel a krémleveseket. Ehhez minden húsleves főzésénél érdemes valamennyi levet lefagyasztani, így akkor mindig rendelkezésünkre áll.
Hogyan krémesíthetjük a zöldségkrémleveseket?
Az alábbi módokon tehetjük őket selymesebbé, krémesebbé:
- Magával a főtt zöldséggel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk a leves egy részét (vagy az egészet).
- Behabarható tejföllel. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
- Liszt helyett krumplival is sűríthetjük a zöldségkrémleveseket.
- Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
- Kókusztejjel, ha az ízek engedik.
- Reszelt sajttal (ebben az esetben a reszelt sajtra merjük a forró levest).
A zöldségkrémlevesek számos módon gazdagíthatók. Leginkább pirított kenyérkockákkal, (akár fokhagymásan is), crutonnal, de darabos zöldségekkel kínáljuk. De adhatunk hozz főtt húst, vajon párolt füstölt tarját, de a bacon chips is nagyon népszerű. Reszelt sajttal (akár füstölttel vegyesen keverve is) tálalható. De bármilyen levesbetéttel nagyon finomak, akár húsgombóc, akár tészta is kerülhet bele. Érdemes többféleképpen is próbálkozni velük, mert megunhatatlanok és a variációk szinte végtelenek. Ha diétásabban szeretnénk készíteni, akkor liszt helyett csak zöldséggel sűrítsük.
Idény jellegű zöldségkrémlevesek
Tavasszal
Tavasszal nagyon népszerűek az első friss zöldségekből készített krémlevesek, mint például a medvehagyma krémleves, de általában a hagymakrémlevesek, a spárgakrémleves egyaránt.
Nyáron
Nyáron a friss nyári zöldségelből: brokkoli, karalábé, karfiol, cukkini és egyéb tökfélék, de uborkából szintén nagyon ízletes krémleveseket készíthetünk. De a káposztaféléket – fejes káposzta, kelkáposzta, stb. – is érdemes kipróbálni nemcsak főzeléknek, de krémlevesnek készítve is. Ugyanígy a spenót és a sóska is készíthető krémlevesnek is.
Ősszel, télen
Az ősz egyik legnépszerűbb krémlevese a sütőtökkrémleves, mely számos fűszerezéssel, variációban készíthető. De ebben az időszakban a céklából és édesburgonyából készült krémlevesek is nagyon keresettek. A gesztenyekrémleves is az ősz elmaradhatatlan selymes étele, kár lenne kihagyni a szezonban.
Egész évben készíthetők
Burgonyából, sárgarépából, zellerből és hagymából, fokhagymából, de akár gombából is szinte egész évben készíthetünk fűszeres, zamatos krémleveseket. Érdemes őket a szezonális zöldségekkel együtt is kipróbálni a szezonban.
Édesburgonya krémleves – bármely évszakban:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves
Vissza a kategória cikkeihez