Tartalomjegyzék
A zöldborsókrémleves egész évben mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Igaz a legízletesebb, legzamatosabb a zsenge, friss szezonban szedett termésből készíteni. Ráadásul a zöldborsó nagyon egészséges zöldség. Ugyanis magas a vitamin– és ásványianyag tartalma és sok rost is megtalálható benne. Emiatt a szervezetre igazán jótékony hatású, mely leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ráadásul mivel rendkívül jól fagyasztható és be is főzhető télire, így egész évben szezontól függetlenül hozzájuthatunk.
Tejszínes zöldborsókrémleves recept
Hozzávalók:
- 800 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 dl főzőtejszín
- 5 dl zöldség alaplé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- 1 evőkanál liszt
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- csipet szerecsendió
- fél csokor friss petrezselyemzöld
Az egyszerű zöldborsókrémleves elkészítési lépései:
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd az előbbit vágjuk apró darabokra, az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb edényben forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is. Pár percig együtt pirítsuk és öntsük fel az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.
- Ezután főzzük lassú tűzön fedő alatt puhára, készre.
- Mielőtt készre főne 6-8 perccel korábban adjuk hozzá a megmosott, összeaprított petrezselyemzöldet is.
- Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült vegyük le a tűzről.
- Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Majd öntsük vissza a lábosba.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
- Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss menta– vagy petrezselyemzölddel, és a borsóból félretett szemekkel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
Zöldborsó krémleves recept Borbás Marcsitól:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez