Zöldborsókrémleves

A zöldborsókrémleves egész évben mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Igaz a legízletesebb, legzamatosabb a zsenge, friss szezonban szedett termésből készíteni. Ráadásul a zöldborsó nagyon egészséges zöldség.  Ugyanis magas a vitamin– és ásványianyag tartalma és sok rost is megtalálható benne. Emiatt a szervezetre igazán jótékony hatású, mely leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ráadásul mivel rendkívül jól fagyasztható és be is főzhető télire, így egész évben szezontól függetlenül hozzájuthatunk.  

Tejszínes zöldborsókrémleves recept

Hozzávalók:

  • 800 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • csipet szerecsendió
  • fél csokor friss petrezselyemzöld

Az egyszerű zöldborsókrémleves elkészítési lépései:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd az előbbit vágjuk apró darabokra, az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  2. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb edényben forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  3. Majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is.  Pár percig együtt pirítsuk és öntsük fel az alaplével.
  4. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.  
  5. Ezután főzzük lassú tűzön fedő alatt puhára, készre.
  6. Mielőtt készre főne 6-8 perccel korábban adjuk hozzá a megmosott, összeaprított petrezselyemzöldet is.
  7. Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült vegyük le a tűzről.
  8. Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  9. Majd öntsük vissza a lábosba.
  10. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
  11. Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
  12. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss menta– vagy petrezselyemzölddel, és a borsóból félretett szemekkel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

Zöldborsó krémleves recept Borbás Marcsitól:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez