Tartalomjegyzék
A zöldbabkrémleves nemcsak akkor igazán nagyon jó választás, ha például a gyerekek nem szeretik ezt a zöldséget, de akkor mindenképp. Ugyanis a zöldbab nagyon egészséges zöldség, érdemes a szezonban – vagy egész évben – minél többet fogyasztani belőle. Ez a krémleves ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és a fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Érdemes nemcsak egyféleképpen készíteni, hanem mindig másképp. A friss, fagyasztott vagy befőzött üveges zöldbab egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető zamatos levesnek.
Egyszerű zöldbabkrémleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldbab
- 2 db nagyobb burgonya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2,5 dl főzőtejszín
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- kapor – ízlés szerint (el is hagyható)
- víz – vagy zöldségleves alaplé
A tejszínes zöldbabkrémleves elkészítési lépései:
- Először a zöldbabot alaposan mossuk meg, majd a végeit csipkedjük le és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra vágjuk fel.
- Majd mossuk meg a burgonyát is, hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra vagy a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
- Ezután az olajat egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Pirítjuk kicsit együtt még, aztán keverjük bele az összedarabolt zöldbabot.
- Fűszerezzük sóval, borssal és további fűszerekkel is akár ízlés szerint (A zöldbab fűszerei még: a kapor, majoránna, tárkony, kakukkfű, bazsalikom, oregánó egyaránt.)
- Öntsük fel vízzel vagy alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab félpuhára nem főtt.
- Ezután hozzáadjuk az össze kockázott krumplit is és lassú tűzön készre főzzük.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk. Ha szálkás volt a bab, akkor érdemes átszűrni is, hogy a szálkák ne maradjanak benne.
- Hozzáadjuk a tejszínt és ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Kínálhatjuk önmagában, vagy zsírjára sütött kolbász karikákkal. Díszíthetjük friss zöldségek – cékla, retek, petrezselyem – levelével és a kolbász zsírjával egyaránt. Pirított kenyérkarikákat is kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!
Zöldbabkrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab
Vissza a kategória cikkeihez