Zöldbabkrémleves

A zöldbabkrémleves nemcsak akkor igazán nagyon jó választás, ha például a gyerekek nem szeretik ezt a zöldséget, de akkor mindenképp. Ugyanis a zöldbab nagyon egészséges zöldség, érdemes a szezonban – vagy egész évben – minél többet fogyasztani belőle. Ez a krémleves ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és a fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Érdemes nemcsak egyféleképpen készíteni, hanem mindig másképp. A friss, fagyasztott vagy befőzött üveges zöldbab egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető zamatos levesnek.

Egyszerű zöldbabkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg zöldbab
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • kapor – ízlés szerint (el is hagyható)
  • víz – vagy zöldségleves alaplé

A tejszínes zöldbabkrémleves elkészítési lépései:

  1. Először a zöldbabot alaposan mossuk meg, majd a végeit csipkedjük le és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra vágjuk fel.
  2. Majd mossuk meg a burgonyát is, hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra vagy a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
  4. Ezután az olajat egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  5. Majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
  6. Pirítjuk kicsit együtt még, aztán keverjük bele az összedarabolt zöldbabot.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal és további fűszerekkel is akár ízlés szerint (A zöldbab fűszerei még: a kapor, majoránna, tárkony, kakukkfű, bazsalikom, oregánó egyaránt.)
  8. Öntsük fel vízzel vagy alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab félpuhára nem főtt.
  9. Ezután hozzáadjuk az össze kockázott krumplit is és lassú tűzön készre főzzük.
  10. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk. Ha szálkás volt a bab, akkor érdemes átszűrni is, hogy a szálkák ne maradjanak benne.
  11. Hozzáadjuk a tejszínt és ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Kínálhatjuk önmagában, vagy zsírjára sütött kolbász karikákkal. Díszíthetjük friss zöldségek – cékla, retek, petrezselyem – levelével és a kolbász zsírjával egyaránt. Pirított kenyérkarikákat is kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!

Zöldbabkrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vetem%C3%A9nybab

Vissza a kategória cikkeihez