Tartalomjegyzék
A zellerkrémleves nem tartozik a legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Mert bár a zeller karakteres íze miatt megosztó zöldség, a fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehető. Ráadásul a zeller nagyon egészséges zöldség, számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne és magas a rost tartalma is. Emiatt hatása a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a zeller szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a szárzeller akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott zeller tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.
Egyszerű zellerkrémleves krumplival – recept
Hozzávalók:
- 1 db közepes zeller
- 1 db közepes burgonya
- evőkanálnyi olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 leveskocka
- 1 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
A tejszínes zellerkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a zöldségeket meg kell pucolni, majd alaposan meg kell mosni.
- Ezután kockázzuk fel őket.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit akár fokhagymanyomón összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zellert és a burgonyát is. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal és hozzáadjuk a leveskockát is.
- Majd fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt is és újra felforraljuk.
- Még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, vagy zellerzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A zellerkrémleves az ősz egyik elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
Zellerkrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez