Zellerkrémleves

A zellerkrémleves nem tartozik a legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Mert bár a zeller karakteres íze miatt megosztó zöldség, a fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehető. Ráadásul a zeller nagyon egészséges zöldség, számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne és magas a rost tartalma is. Emiatt hatása a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a zeller szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a szárzeller akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott zeller tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű zellerkrémleves krumplival – recept

Hozzávalók:

  • 1 db közepes zeller
  • 1 db közepes burgonya
  • evőkanálnyi olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 leveskocka
  • 1 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint

A tejszínes zellerkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zöldségeket meg kell pucolni, majd alaposan meg kell mosni.
  2. Ezután kockázzuk fel őket.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit akár fokhagymanyomón összezúzni.
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  5. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zellert és a burgonyát is.  Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
  6. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal és hozzáadjuk a leveskockát is.
  7. Majd fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
  8. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  9. Hozzáadjuk a tejszínt is és újra felforraljuk.
  10. Még további 2-3 percig főzzük.
  11. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, vagy zellerzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A zellerkrémleves az ősz egyik elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

Zellerkrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom