Zelleres paradicsomleves

A zeller leves és a paradicsomleves is nagyon egészséges, de a zelleres paradicsomleves igazi fűszeres különlegesség, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni. Egész évben egyszerűen, könnyedén elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsorának is. Ráadásul a zeller és a paradicsom is nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Mivel a kalória tartalmuk is alacsony, így remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrás étrendeknek is. Ráadásul számos módon variálható, fűszerezhető, gazdagítható ez az egyszerű alap leves, ne hagyjuk ki.

Fűszeres zelleres paradicsomleves recept

Hozzávalók:

  • 2 db szárzeller
  • 6 db zellerlevél
  • 6 dl paradicsomlé
  • 14 dkg sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanálnyi aprított vagy 5 db friss bazsalikom
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • cukor (esetleg méz) – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • 1 bögre víz

A zelleres paradicsomleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
  2. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
  3. A szárzellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet, bazsalikomot összeaprítjuk.
  4. Az olajat egy lábosban hevítsük fel, majd közepes lángon pirítsuk meg benne a lisztet.
  5. Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a vöröshagymát és azzal is pirítsuk 1-2 percig.
  6. Ezután az összenyomott fokhagymát is adjuk hozzá és kevés pirítás után a feldarabolt zellert is.
  7. Picit süssük, pirítsuk együtt és a sűrített paradicsomot is öntsük hozzá.
  8. Ezután a paradicsomlével és a vízzel engedjük fel az egészet.
  9. Majd fűszerezzük ízlés szerinti, sóval, borssal, bazsalikommal és közepes lángon főzzük 20 percig. (Aki szeretne tehet hozzá 1 húsleves kockát is).
  10. Mielőtt elkészül adjuk hozzá a petrezselyem és zellerleveleket is. (Ezeket össze is köthetjük csokorba, akkor a végén könnyebben kivehető egyben).
  11. Fűszerezzük után, ha szükséges ízesítsük kevés cukorral vagy mézzel is.

Kínálhatjuk melegen, de akár jégbe hűtve is rendkívül finom. Akár önmagában vagy fokhagymás pirítóssal is. Díszíthetjük friss fűszerekkel, olívabogyóval. De megszórhatjuk a tetejét reszelt parmezán sajttal is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez