Tartalomjegyzék
A vegyes gyümölcskrémleves akkor kerül előtérbe, ha mindenféle gyümölcsből csak egy kicsi áll a rendelkezésünkre. Ilyenkor vagy turmix, vagy egy gyors kevert süti vagy krémleves is készülhet belőle. Tényleg az a rendkívüli benne, hogy bármit bármivel keverhetünk, csak a fantáziánkra és az otthoni készleteinkre van bízva a végeredmény. Egyszerűen, könnyen elkészíthető, hidegen és melegen is fogyasztható, számos módon variálható és fűszerezhető. Egész évben bármikor, akár befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből is, érdemes kipróbálni.
Egyszerű vegyes gyümölcskrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 db alma
- maréknyi cseresznye vagy meggy
- 1-2 sárgabarack vagy őszibarack
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál méz vagy cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- fahéj – ízlés szerint
- szegfűszeg – ízlés szerint
- kevés citrom facsart leve és reszelt héja (egészben is beletehetjük)
A vegyes gyümölcskrémleves elkészítése:
- Az almákat először alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg és vágjuk negyedekbe őket.
- A magházukat távolítsuk el és kockázzuk kisebb darabokra a negyedeket.
- Majd a cseresznyét és meggyet is mossuk meg, a rossz szemeket vegyük ki, szárakat szedjük le és magozzuk ki.
- A barackokat mossuk meg, hámozzuk meg (a kajszit nem szükséges) és távolítsuk el a magokat, negyedeljük őket.
- Majd a felkockázott gyümölcsöt locsoljuk meg a citrom frissen facsart levével.
- Ezután tegyük őket egy edénybe és öntsük fel egy liternyi vízzel.
- Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, a citrom levével és reszeljünk hozzá kevés citromhéjat is.
- Keverjük el benne a vaníliás cukrot és ízesítsük még mézzel vagy további cukorral, ha az alma savanykás.
- Majd főzzük addig, amíg az alma megpuhul.
- Ezután az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne gyümölcs darabok.
- A vaníliás pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett adjuk a leveshez.
- Ismét tegyük a tűzhelyre és forraljuk további néhány percig.
- Ha szükséges fűszerezzük után.
- Akár így melegen, akár lehűtve fogyasztható.
Tálaláskor díszíthetjük friss menta levelekkel, vagy félretett gyümölcs darabokkal. Nagy melegben adhatunk hozzá fagylaltot vagy tejszínhabot is. Jó étvágyat hozzá!
ERDEI GYÜMÖLCSKRÉMLEVES PIRÍTOTT MANDULAPEHELLYEL:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves
Vissza a kategória cikkeihez