Tartalomjegyzék
A tökkrémleves kevésbé ismert, mint a tökfőzelék. Főzőtökből a leggyakrabban talán azt készítünk és töltött tököt. Pedig krémlevesként is nagyon ízletes, ráadásul igazán gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Nyári nagy melegben akár hidegen, jégbe hűtve is remek választás, de melegen is nagyon finom. A tök nagy része pedig víz, így akár szomjpótlóként is remekül alkalmazható. De remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek egyaránt. Igaz a kapor jellegzetes íze miatt megosztó étel, de aki a kaprot szereti annak kiváló választás! Ráadásul egész évben bármikor készíthetjük, mivel a tök remekül fagyasztható, így télire is elrakhatunk belőle a szezonban. Így a friss, vagy fagyasztott tök tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.
Egyszerű főzőtökkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg főzőtök
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldség vagy húsleves alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
- kapor – ízlés szerint
- kevés olaj
A tejszínes tökkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A tököt alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Vágjuk félbe a besejét kaparjuk ki és hámozzuk meg.
- Majd gyaluljuk le vagy daraboljuk kisebb kockákra.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apró darabokra, illetve az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a reszelt vagy összekockázott tököt is. Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, apróra összevágott friss kaporral.
- Majd engedjük fel annyi zöldséglével, amennyi ellepi.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
- Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit adjunk hozzá és azzal is keverjük el.
- Öntsük a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük után.
Díszíthetjük friss kaporral, pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez