Tartalomjegyzék
A szilvakrémleves nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves nemcsak a nyár végi napokra. A legfinomabb a friss szilvából, szezonban készített krémleves. De mivel könnyedén lefagyasztható, így az is alapja lehet ennek a könnyen, gyorsan elkészíthető krémlevesnek. Mivel pedig a szilva vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Ha nem tudjuk a friss szilván azonnal feldolgozni, vagy elfogyasztani néhány napig hűtőszekrényben romlás nélkül eltartható. Ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre, érdemes befőzni vagy lekvárt készíteni belőle. Ez a krémleves néhány perc alatt elkészíthető, egész évben, de leginkább a nyári nagy melegben jó választás.
Szilvakrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 1 csomag puncs pudingpor
- 2 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
Szilvakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A szilvákat alaposan mossuk meg, a szárakat, leveleket és a rossz szemeket válogassuk ki, majd felezzük meg és távolítsuk el a magokat.
- Néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez.
- Majd a felbevágott gyümölcsöt locsoljuk meg a citrom levével.
- Ezután öntsük bele egy edénybe engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Fűszerezzük ízlés szerint a vaníliás cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. (Tehetjük teadióba, ha nem őrölt fűszereket használunk, akkor a végén az egészet egyben ki lehet venni a levesből.)
- Majd fedővel lefedve közepes lángon kb. 20 perc alatt főzzük meg.
- Amíg fő – a leírás szerint készítsük el – a főzés nélküli puncs pudingport, tegyük félre.
- Ha a leves elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesítsük össze.
- A pudingba keverjünk egy evőkanálnyi levest és csomómentesre keverjük el.
- Majd adjuk a leveshez az egészet és keverjük össze.
- Tegyük hűtőbe tálalásig, bár akár azonnal is fogyasztható.
- Tálalás előtt a szilva darabokkal, esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.
Készíthetjük főzés nélkül, de ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor akár alkoholosan is. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!
Szilvakrémleves túrógaluskával:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez