Szilvakrémleves főzés nélkül

A szilvakrémleves főzés nélkül is készíthető, ebben az esetben rövidebb idő szükséges a hűtéséhez, így hamarabb fogyaszthatjuk is. Akár desszertként is megállja a helyét a nyári forró napokon.  Kár lenne kihagyni a szezonban! A gyümölcskrémlevesek nagyon népszerűek, hiszen könnyen, gyorsan elkészíthetőek, hidegen, melegen is tálalhatók és számos módon variálhatók. A szilva ráadásul nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, hiszen rendkívül jótékonyan hatású. Mivel pedig remekül fagyasztható és befőttként, lekvárként is eltehető télire, így szezonon kívül sem kell nélkülöznünk. Ez a krémleves is készíthető friss, fagyasztott vagy akár szilvabefőttből is.

Szilvakrémleves főzés nélkül – recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg szilva
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citromhéja
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

A tejszínes szilvakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A szilvákat alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  
  2. Vágjuk félbe őket és magozzuk ki. Néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez.  
  3. Majd a felvágott gyümölcsöt meglocsoljuk a citrommal.
  4. Öntsük bele a citromos gyümölcsöket egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, a mézet, a vaníliás cukrot és a frissen reszelt kezeletlen citromhéját is. (ez utóbbi akár el is hagyható)
  5. Fűszerezzük ízlés szerint őrölt fahéjjal, szegfűszeggel.
  6. Majd botmixerrel pépesítsük össze úgy, hogy ne maradjanak benne szilva darabok.
  7. Tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
  8. Tálalás előtt a félbevágott szilva darabokkal és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi szilvalikőrt vagy rumot adhatunk hozzá, ezzel kell összeturmixolni a szilva darabokat. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!

Szilvakrémleves túrógaluskával:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom