Szárzeller krémleves

A szárzeller krémleves nem tartozik a legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. A szárzeller főleg az egészséges életmódot keresők/folytatók és a diétázók körében népszerű zöldség. Ugyanis rendkívül kevés a kalória tartalma, így remek kiegészítője bármely fogyókúrás étrendnek. Nemcsak a szárzeller a zeller is nagyon egészséges zöldség, számos – a szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Bár az íze meglehetősen megosztó, fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert jótékony hatása, elsősorbanrendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért ajánlott nemcsak a zeller szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a szárzeller akár le is fagyasztható. A friss, vagy fagyasztott zeller tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű tejszínes szárzeller krémleves recept

Hozzávalók:

  • 0,5 csomag szárzeller
  • 2 db közepes burgonya
  • 0,5 db póréhagyma
  • 3 evőkanálnyi olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé, ha nincs akkor víz
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • 3 szál petrezselyem

A tejszínes szárzeller krémleves elkészítési lépései:

  1. Először a zöldségeket meg kell pucolni, majd alaposan meg kell mosni.
  2. Ezután a burgonyát kockázzuk fel, a szárzellert vágjuk kétcentis darabokra, a póréhagymát karikázzuk fel.
  3. A fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni vagy akár fokhagymanyomón összezúzni.
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a póréhagymát dinszteljük, pároljuk meg benne néhány perc alatt.
  5. Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és fél perc után a zellert és a burgonyát is.  Pár percig pirítsuk együtt.
  6. Ezután öntsük fel másfél liter alaplével, vagy vízzel.
  7. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval.
  8. Majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
  9. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  10. Hozzáadjuk a tejszínt is és újra felforraljuk.
  11. Még további 2-3 percig főzzük.
  12. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, vagy zellerzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Szárzeller krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom