Tartalomjegyzék
A szárzeller krémleves nem tartozik a legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. A szárzeller főleg az egészséges életmódot keresők/folytatók és a diétázók körében népszerű zöldség. Ugyanis rendkívül kevés a kalória tartalma, így remek kiegészítője bármely fogyókúrás étrendnek. Nemcsak a szárzeller a zeller is nagyon egészséges zöldség, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Bár az íze meglehetősen megosztó, fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert jótékony hatása, elsősorbanrendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért ajánlott nemcsak a zeller szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a szárzeller akár le is fagyasztható. A friss, vagy fagyasztott zeller tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.
Egyszerű tejszínes szárzeller krémleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 csomag szárzeller
- 2 db közepes burgonya
- 0,5 db póréhagyma
- 3 evőkanálnyi olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé, ha nincs akkor víz
- 2,5 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- 3 szál petrezselyem
A tejszínes szárzeller krémleves elkészítési lépései:
- Először a zöldségeket meg kell pucolni, majd alaposan meg kell mosni.
- Ezután a burgonyát kockázzuk fel, a szárzellert vágjuk kétcentis darabokra, a póréhagymát karikázzuk fel.
- A fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni vagy akár fokhagymanyomón összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a póréhagymát dinszteljük, pároljuk meg benne néhány perc alatt.
- Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és fél perc után a zellert és a burgonyát is. Pár percig pirítsuk együtt.
- Ezután öntsük fel másfél liter alaplével, vagy vízzel.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval.
- Majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt is és újra felforraljuk.
- Még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, vagy zellerzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Szárzeller krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez