Spenótkrémleves

A spenótkrémleves nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb krémlevesek közé. Főleg a gyerek körében nem túl népszerű. Pedig a spenót fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehető. Ráadásul a spenót nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak spenót szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a spenót remekül fagyasztható – akár püré, akár leveles formájában is – így egész évben elérhető. A friss, vagy fagyasztott spenót tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Tejszínes spenótkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg spenót
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 0,5 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 7,5 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

Az egyszerű spenótkrémleves elkészítése lépései:

  1. A spenótot alaposan – több váltóvízről – meg kell mosni, majd durvábbra vagdosni a leveleket, ha friss zöldségből készítjük.
  2. Ezután a burgonyát is mossuk- majd hámozzuk meg és kockázzuk össze.
  3. A vöröshagymát is meg kell pucolni a fokhagymával együtt és apró darabokra vágni.
  4. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  5. Majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  6. Pirítjuk kicsit együtt még, aztán hozzáadjuk az összedarabolt spenótot.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
  8. Felöntjük vízzel vagy alaplével és fedő alatt addig főzzük, amíg a spenót kicsit össze nem esik.
  9. Majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is (ez el is hagyható).  
  10. Ezután lassú tűzön készre főzzük.
  11. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  12. Hozzáadjuk a tejszínt és még további 2-3 percig főzzük.
  13. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Rendkívül kalóriaszegény, mivel egy adag nagyjából 230 kalória. Jó étvágyat hozzá!

Buday, Otthon – Kéksajtos spenótleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom