Spárgakrémleves

A spárgakrémleves akkor igazán nagyon jó választás, ha nem népszerű más formában a fogyasztása. Vagy például, ha a gyerekek nem szeretik, – adott esetben meg sem kóstolnák – ezt a furcsa kinézetű zöldséget. Mivel azonban a spárga nagyon egészséges zöldség, érdemes a szezonban – vagy egész évben – minél többet fogyasztani belőle. Rendszeres fogyasztásával ugyanis sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A friss, fagyasztott vagy befőzött üveges spárga egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető zamatos krémlevesnek.

Egyszerű spárgakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 500 g zöld spárga
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 0,7 l zöldség alaplé
  • 50 g vaj
  • 0,2 l főzőtejszín
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • 50 g reszelt sajt (füstölt is lehet)

A tejszínes spárgakrémleves elkészítési lépései:

  1. A zöldspárgát alaposan meg kell mosni, a fás végeit lecsipkedni és egyenletes 2-3 cm nagyságú darabokra felvagdosni.
  2. Közben a burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk.
  3. A vöröshagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni.
  4. A vajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Ha szeretjük adhatunk hozzá egy gerezd fokhagymát is.
  5. Pirítjuk kicsit együtt még, aztán hozzáadjuk az összedarabolt spárgát és a burgonyát is.
  6. Az egészet pirítjuk egy kicsit együtt, majd felöntjük az alaplével.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal és a szerecsendióval ízlés szerint.
  8. Puhára főzzük a zöldségeket.
  9. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk. Ha szálkás lenne, akkor érdemes átszűrni is, hogy a szálkák ne maradjanak benne.
  10. Hozzáadjuk a tejszínt és ha szükséges, még utána fűszerezzük.
  11. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Kínálhatjuk önmagában, vagy zsírjára sütött kolbász karikákkal. Díszíthetjük friss zöldségek – cékla, retek, petrezselyem – levelével és a kolbász zsírjával egyaránt. Pirított kenyérkarikákat is kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!

Spárgakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Vissza a kategória cikkeihez