Tartalomjegyzék
A sárgarépa krémleves formájában is készülhet, akár tejszínnel vagy tejföllel. Az előbbivel édesebb, az utóbbival kicsit savanykásabb lesz. Finom, zamatos zöldségleves, mely a fűszerezésével igazán különlegessé tehető. A sárgarépa pedig azon zöldségek közé tartozik, amik nyersen és főtt állapotban is igazán jótékonyan hat a szervezetünk számára. Érdemes ezért bármely formájában rendszeresen fogyasztani. Hiszen jótékony hatásai elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Ráadásul a sárgarépa – szezonalitástól függetlenül – egész évben elérhető. Bár a répa szezonban szedett friss zöldség a legzamatosabb. Ez a krémleves rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsora első fogásaként is.
Egyszerű sárgarépa krémleves – tejszínnel
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1,5 dl víz vagy zöldség alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál szerecsendió
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A sárgarépa krémleves elkészítése lépésről-lépésre:
- A zöldségeket meg kell pucolni.
- A répát fel kell karikázni, a hagymát apróra vágni, a fokhagymát összezúzni.
- Az olívaolajon (vagy bármilyen olajon) meg kell párolni az apróra vágott vöröshagymát majd, ha már kezd üveges lenni, hozzá kell adni a zúzott fokhagymát is.
- Ezzel együtt össze kell keverni és hozzáadható a felkarikázott répa is.
- Néhány percig együtt kell pirítani őket, majd fel kell önteni a vízzel (vagy a zöldséglével).
- Ha vizet használunk, akkor adhatunk hozzá egy zöldségleves kockát összemorzsolva.
- Majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval.
- Puhára kell főzni a répát majd, ha kész, kicsit hűteni rajta.
- Az egészet össze kell turmixolni és a tejszínt hozzákeverve vissza kell tenni a tűzre.
- Azzal még egyszer főzzük fel és már készen is van.
Aki pikánsabban szereti adhat hozzá friss reszelt gyömbér vagy chili paprikát is. Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, de bármilyen friss zöldfűszerrel. Önmagában, vagy össze kockázott, pirítóskenyér darabokkal is tálalható. Jó étvágyat hozzá!
Mézes sárgarépa krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez