Tartalomjegyzék
A sárgadinnye krémleves a nyár egyik elmaradhatatlan hűsítő levese. Készíthetjük főzve vagy főzés nélkül tejszínnel vagy pudingporral. Ahány ház, annyi szokás, akárcsak a kovászosuborka vagy a lekvárfőzések esetében. Az biztos, hogy többféleképpen variálható hűsítő, frissítő leves a forró nyári napokra. Mivel pedig a sárgadinnye rost és víz tartalma is igen magas, a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamin-, ásványi anyag is megtalálható benne. Főleg B-, C-vitamin és karotin tartalma magas, ezért fogyasztása rendszeresen ajánlott. Ez a leves pedig pár perc alatt elkészíthető, melyet, ha nincs időnk lehűteni, jégkockákkal is kínálhatjuk.
Tejszínes sárgadinnye krémleves – recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sárgadinnye
- 2 dl tejszín
- 6 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál méz vagy cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- kevés frissen facsart citrom leve
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
A főzés nélküli sárgadinnye krémleves elkészítési lépései:
- A dinnyét vágjuk ketté a magokat kaparjuk ki és ha van karalábévájónk azzal kanalazzunk ki a díszítéshez golyócskákat.
- Majd az egész dinnye húst kanalazzuk ki és tegyük egy turmixgépbe.
- Adjuk hozzá a mézet és a vaníliás cukrot és a tejet is.
- Fűszerezzük ízlés szerinti őrölt fahéjjal és szegfűszeggel és adjunk hozzá a frissen facsart citrom levéből is.
- Alaposan turmixoljuk össze, hogy ne maradjanak benne dinnye darabok, majd a tejszínt is adagoljuk hozzá.
- Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Ha a héjából úgy vágtuk ki a dinnyehúst, hogy az még felhasználható, akkor vissza is lehet tölteni bele a levest, és abban is be lehet hűteni.
- Ha nem akkor töltsük egy tálba és úgy hűtsük le.
- Tálalás előtt citromfű és/vagy menta levélkékkel, a félretett dinnye golyókkal és akár tejszínhabbal is kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Hideg sárgadinnye krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye
Vissza a kategória cikkeihez