Tartalomjegyzék
A sárgaborsó krémleves egész évben mindig jó választás, ami az ízesítésével igazán különlegessé tehető. A sárga- vagy más néven felesborsó mégsem tartozik a legkedveltebb növényeink közé. Pedig egészséges, nem drága és egész évben megtalálható a piacokon kimérve, vagy a bevásárlóközpontok polcain is. Valójában nem különálló növényfaj, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készül. Rendkívül egészséges, hiszen ásványi anyagokban, vitaminokban és rostban is gazdag. Ráadásul az elkészítése is nagyon egyszerű. Akárcsak a lencse, csicseriborsó vagy szárazbab esetében csak az éjszakai áztatási idővel kell számolni. Ezáltal viszont puhább lesz és a főzési ideje is csökken. Nemcsak főzeléknek érdemes készíteni – bár kétségtelenül az a legismertebb elkészítési módja – a krémlevesként is nagyon ízletes, zamatos.
Tejszínes sárgaborsó krémleves recept
Hozzávalók:
- 300 g sárgaborsó
- 2 db burgonya
- 2 dl főzőtejszín
- 1 l zöldség alaplé
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- 1 babérlevél
- fél csokor friss petrezselyemzöld
Az egyszerű sárgaborsó krémleves elkészítési lépései:
- A sárgaborsót előző este áztassuk be valamennyivel több vízbe, mint ami ellepi.
- Másnap öblítsük át és szűrjük le.
- Ezután a burgonyát, a vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg.
- A burgonyát kockázzuk össze, a hagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- A vajat – vagy olajat – egy nagyobb edényben forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá a leszűrt sárgaborsót és öntsük fel egy liter zöldség alaplével vagy ha az nincs vízzel.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és a babérlevéllel és lassú tűznél főzzük puhára (kb. 45-50 perc). Időnként keverjük meg, nehogy leégjen és ha a vizet elfőné, pótoljuk.
- Mielőtt készre főne hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is (hagyjunk a díszítéshez), de ez el is hagyható.
- Ha készre főtt, hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt is és tegyük vissza a tűzre, még további 2-3 percig forraljuk össze.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss petrezselyemzölddel vagy pirított tökmagokkal egyaránt. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Készíthetünk hozzá bacon chipset is. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgabors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez