Sárgaborsó krémleves

A sárgaborsó krémleves egész évben mindig jó választás, ami az ízesítésével igazán különlegessé tehető. A sárga- vagy más néven felesborsó mégsem tartozik a legkedveltebb növényeink közé. Pedig egészséges, nem drága és egész évben megtalálható a piacokon kimérve, vagy a bevásárlóközpontok polcain is. Valójában nem különálló növényfaj, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készül. Rendkívül egészséges, hiszen ásványi anyagokban, vitaminokban és rostban is gazdag. Ráadásul az elkészítése is nagyon egyszerű. Akárcsak a lencse, csicseriborsó vagy szárazbab esetében csak az éjszakai áztatási idővel kell számolni. Ezáltal viszont puhább lesz és a főzési ideje is csökken. Nemcsak főzeléknek érdemes készíteni – bár kétségtelenül az a legismertebb elkészítési módja – a krémlevesként is nagyon ízletes, zamatos.

Tejszínes sárgaborsó krémleves recept

Hozzávalók:

Az egyszerű sárgaborsó krémleves elkészítési lépései:

  1. A sárgaborsót előző este áztassuk be valamennyivel több vízbe, mint ami ellepi.
  2. Másnap öblítsük át és szűrjük le.
  3. Ezután a burgonyát, a vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg.
  4. A burgonyát kockázzuk össze, a hagymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  5. A vajat – vagy olajat – egy nagyobb edényben forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  6. Majd adjuk hozzá a leszűrt sárgaborsót és öntsük fel egy liter zöldség alaplével vagy ha az nincs vízzel.
  7. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és a babérlevéllel és lassú tűznél főzzük puhára (kb. 45-50 perc). Időnként keverjük meg, nehogy leégjen és ha a vizet elfőné, pótoljuk.
  8. Mielőtt készre főne hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is (hagyjunk a díszítéshez), de ez el is hagyható.
  9. Ha készre főtt, hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  10. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt is és tegyük vissza a tűzre, még további 2-3 percig forraljuk össze.
  11. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss petrezselyemzölddel vagy pirított tökmagokkal egyaránt. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Készíthetünk hozzá bacon chipset is. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgabors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom