Tartalomjegyzék
Viszonylag ritkán készítjük, pedig nemcsak akkor jó választás a sajt krémleves, ha nem tudunk mit kezdeni a száradó sajtvégekkel. De akkor mindenképp! Egyszerűen, gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul számos módon ízesíthető, variálható, gazdagítható. Ha többféle sajttal keverjük, egészen különleges ízhatásokat érhetünk el! Mindenképpen érdemes kipróbálni akkor is, ha csak nem tudjuk mit is tálaljunk egy gyors ebédre vagy vacsorára.
Egyszerű sajtkrémleves recept
Hozzávalók:
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg camembert sajt
- 10 dkg krémsajt
- 2 dl főzőtejszín
- 1 liter zöldség alaplé vagy víz
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál liszt
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- chili paprika vagy chili por – ízlés szerint (elhagyható)
A sajtkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, az előbbit kockázzuk apróra, az utóbbit fokhagymanyomón zúzzuk össze.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne néhány perc alatt.
- Majd adjuk hozzá a zúzott vagy nagyobb apróra vágott fokhagymát is.
- 1-2 percig folyamatos keverés mellett pirítsuk össze, szórjuk rá a lisztet, keverjük addig, amíg világosbarna nem lesz.
- Aztán folyamatos keverés mellett fokozatosan, több részletben öntsük fel a liternyi alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval és fedő alatt főzzük az egészet kb. 10 percig.
- Közben a sajtokat reszeljük le.
- Majd adjuk a leveshez a reszelt sajtokat és a krémsajtot egyaránt.
- Ha elolvadtak, öntsük fel a tejszínnel és főzzük össze néhány perc alatt.
- Folyamatosan keverjük közben, mert hamar leéghet.
- Még melegen tálaljuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálalhatjuk akár cipóban is. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel vagy bármely fűszernövénnyel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Aki pikánsabban, csípősebben szereti, adhat hozzá chili paprikát, vagy chiliport is. De rakhatunk a tetejére bacon chipset is.
Jó étvágyat hozzá!
Sajtkrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sajt
Vissza a kategória cikkeihez