Rebarbara krémleves

Rebarbara krémleves – különleges fanyar ízvilágú, kevésbé ismert krémleves, melyet mindenképpen meg kell kóstolni egyszer! Te ismered?

A rebarbara krémleves nem tartozik az ismert, népszerű krémlevesek közé, pedig nagyon ízletes érdemes kipróbálni. A rebarbara sokszor az eperrel kerül párosításra, melynek egyik oka, hogy a szezonjuk egybeér. Ez a kevésbé ismert növény a retekkel és a spárgával, újhagymával együtt a tavasz egyik első hírnöke. A szezonja április elejétől egészen júniusig tart. Érdekessége, hogy ugyan zöldség – szegfűvirágúak rendjébe tartozó növény, – de jellemzően gyümölcsként használjuk. Előszeretettel kerül süteményekbe. Az édes eperrel a fanyar ízű rebarbara például remek párosítás. Érdekessége, hogy a szárát fogyasztjuk, zsenge állapotában akár nyersen is.

Nagyon egészséges, hiszen számos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is.

Egyszerű rebarbara krémleves recept

Hozzávalók:

  • 7 db rebarbara szár
  • 1,5 l víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 10 dkg tejföl
  • fél citromnak a héja
  • 1 teáskanál pudingpor
  • 1 rúd vanília
  • 5-6 db szegfűszeg

A rebarbara krémleves elkészítési lépései:

  1. A megmosott rebarbara szárakat vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
  2. Majd egy lábosba tegyük fel főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
  3. Fűszerezzük a cukorral, a lehámozott kezeletlen citromhéjával, a cukorral és a szegfűszeggel, fahéjrúddal.
  4. Nagyjából 10 perc alatt főzzük puhára.
  5. Ezután vegyük ki a fűszereket és a citromhéjat belőle és hagyjuk kicsit hűlni és turmixoljuk össze botmixerrel.
  6. Majd a pudingport keverjük össze a tejföllel és egy fél merőkanálnyi levessel együtt keverjük csomómentesre.
  7. Azután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez és forraljuk még addig, amíg kicsit besűrűsödik.
  8. Utána vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  9. Kóstoljuk meg és ha szükséges édesítsük még.
  10. Majd tegyük hűtőszekrénybe, hogy lehűljön.

Adhatunk hozzá epret is, akár turmixolva, akár díszítésként. Nyári nagy melegben desszert helyett is jó választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rebarbara

Vissza a kategória cikkeihez