Tartalomjegyzék
Rebarbara krémleves – különleges fanyar ízvilágú, kevésbé ismert krémleves, melyet mindenképpen meg kell kóstolni egyszer! Te ismered?
A rebarbara krémleves nem tartozik az ismert, népszerű krémlevesek közé, pedig nagyon ízletes érdemes kipróbálni. A rebarbara sokszor az eperrel kerül párosításra, melynek egyik oka, hogy a szezonjuk egybeér. Ez a kevésbé ismert növény a retekkel és a spárgával, újhagymával együtt a tavasz egyik első hírnöke. A szezonja április elejétől egészen júniusig tart. Érdekessége, hogy ugyan zöldség – szegfűvirágúak rendjébe tartozó növény, – de jellemzően gyümölcsként használjuk. Előszeretettel kerül süteményekbe. Az édes eperrel a fanyar ízű rebarbara például remek párosítás. Érdekessége, hogy a szárát fogyasztjuk, zsenge állapotában akár nyersen is.
Nagyon egészséges, hiszen számos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is.
Egyszerű rebarbara krémleves recept
Hozzávalók:
- 7 db rebarbara szár
- 1,5 l víz
- 6 evőkanál cukor
- 10 dkg tejföl
- fél citromnak a héja
- 1 teáskanál pudingpor
- 1 rúd vanília
- 5-6 db szegfűszeg
A rebarbara krémleves elkészítési lépései:
- A megmosott rebarbara szárakat vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
- Majd egy lábosba tegyük fel főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
- Fűszerezzük a cukorral, a lehámozott kezeletlen citromhéjával, a cukorral és a szegfűszeggel, fahéjrúddal.
- Nagyjából 10 perc alatt főzzük puhára.
- Ezután vegyük ki a fűszereket és a citromhéjat belőle és hagyjuk kicsit hűlni és turmixoljuk össze botmixerrel.
- Majd a pudingport keverjük össze a tejföllel és egy fél merőkanálnyi levessel együtt keverjük csomómentesre.
- Azután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez és forraljuk még addig, amíg kicsit besűrűsödik.
- Utána vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Kóstoljuk meg és ha szükséges édesítsük még.
- Majd tegyük hűtőszekrénybe, hogy lehűljön.
Adhatunk hozzá epret is, akár turmixolva, akár díszítésként. Nyári nagy melegben desszert helyett is jó választás. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rebarbara
Vissza a kategória cikkeihez