Tartalomjegyzék
A póréhagymás burgonyakrémleves az egyszerű burgonyakrémleves egyik feltúrbózott változata, mert számos módon készíthető. Nemcsak póréhagymával, akár újhagymát is használhatunk. Leginkább hidegebb időben esik nagyon jól a szívmelengető forró leves, de készíthetjük egész évben bármikor. Gyorsan, egyszerűen összeállítható és zamatos, fűszeres leves a végeredmény. Számos módon variálható, gazdagítható és fűszerezhető, tényleg csak a fantáziánk szab határt. Ráadásul a burgonya és a póréhagyma is nagyon egészséges zöldség, érdemes rendszeresen fogyasztani.
Póréhagymás burgonyakrémleves – recept
Hozzávalók:
- 2 db póréhagyma
- 4 db burgonya
- 1,5 liter húsleves vagy zöldség alaplé
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- őrölt babér – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- reszelt sajt díszítéshez – elhagyható
- lángolt kolbász vagy bacon szalonna – díszítéshez (elhagyható)
A póréhagymás krumplikrémleves elkészítési lépései:
- Először a krumplikat pucoljuk meg, majd kockázzuk fel másfél centis darabokra.
- A póréhagymát is mossuk meg, majd a zöldjével együtt vágjuk centis karikákra. (A zöldjéből hagyhatunk a díszítéshez is).
- A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Majd egy 2-3 literes lábosban közepes lángnál olvasszuk fel a vajat.
- Borítsuk rá az összekarikázott póréhagymát és pároljuk két-három percig.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is süssük néhány percig.
- Engedjük fel a húsleves- vagy zöldség alaplével (vagy vízzel) és adjuk hozzá a felkockázott burgonyát is.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és őrölt babérral.
- Kb. negyedóra alatt főzzük puhára a zöldségeket.
- Amíg fő a kolbászt vékonyan karikázzuk fel és száraz serpenyőben süssük ropogósra.
- Majd a szalonnát is megsüthetjük bacon chipsnek ugyanígy.
- Ha a leves elkészült, egy botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
- Keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze még néhány perc alatt.
Még melegen tálaljuk. A levest megszórhatjuk reszelt sajttal, vékonyra karikázott újhagymával vagy a póréhagyma zöldjével is. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockákat és a ropogósra sütött bacont és kolbász karikákat egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Burgonyakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r%C3%A9hagyma
Vissza a kategória cikkeihez