Póréhagymás burgonyakrémleves

A póréhagymás burgonyakrémleves az egyszerű burgonyakrémleves egyik feltúrbózott változata, mert számos módon készíthető. Nemcsak póréhagymával, akár újhagymát is használhatunk. Leginkább hidegebb időben esik nagyon jól a szívmelengető forró leves, de készíthetjük egész évben bármikor. Gyorsan, egyszerűen összeállítható és zamatos, fűszeres leves a végeredmény. Számos módon variálható, gazdagítható és fűszerezhető, tényleg csak a fantáziánk szab határt. Ráadásul a burgonya és a póréhagyma is nagyon egészséges zöldség, érdemes rendszeresen fogyasztani.

Póréhagymás burgonyakrémleves – recept

Hozzávalók:

  • 2 db póréhagyma
  • 4 db burgonya
  • 1,5 liter húsleves vagy zöldség alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • őrölt babér – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • reszelt sajt díszítéshez – elhagyható
  • lángolt kolbász vagy bacon szalonna – díszítéshez (elhagyható)

A póréhagymás krumplikrémleves elkészítési lépései:

  1. Először a krumplikat pucoljuk meg, majd kockázzuk fel másfél centis darabokra.
  2. A póréhagymát is mossuk meg, majd a zöldjével együtt vágjuk centis karikákra. (A zöldjéből hagyhatunk a díszítéshez is).
  3. A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  4. Majd egy 2-3 literes lábosban közepes lángnál olvasszuk fel a vajat.
  5. Borítsuk rá az összekarikázott póréhagymát és pároljuk két-három percig.
  6. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is süssük néhány percig.
  7. Engedjük fel a húsleves- vagy zöldség alaplével (vagy vízzel) és adjuk hozzá a felkockázott burgonyát is.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és őrölt babérral.
  9. Kb. negyedóra alatt főzzük puhára a zöldségeket.
  10. Amíg fő a kolbászt vékonyan karikázzuk fel és száraz serpenyőben süssük ropogósra.
  11. Majd a szalonnát is megsüthetjük bacon chipsnek ugyanígy.
  12. Ha a leves elkészült, egy botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
  13. Keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze még néhány perc alatt.

Még melegen tálaljuk. A levest megszórhatjuk reszelt sajttal, vékonyra karikázott újhagymával vagy a póréhagyma zöldjével is. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockákat és a ropogósra sütött bacont és kolbász karikákat egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Burgonyakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r%C3%A9hagyma

Vissza a kategória cikkeihez