Tartalomjegyzék
A póréhagyma krémleves rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így kiváló választás egy hétköznapi gyors vacsora első fogásaként is. Érdemes a friss póréhagyma szezonban többször és többféle ízesítésben is kipróbálni, mivel a fűszerezésének köszönhetően mindig más és más különlegesség lehet a végeredmény. A hozzávalók mennyiségének változtatásával pedig egészen más kerül hangsúlyossá, így ezekkel is lehet kísérletezni. A burgonya és a hagyma is alap élelmiszerek, melyek számos módon felhasználásra kerülnek.
Póréhagyma krémleves – recept
Hozzávalók:
- 2 db póréhagyma
- 2 db burgonya
- 1,5 liter húsleves vagy zöldség alaplé
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- reszelt sajt díszítéshez – elhagyható
A póréhagymás krumplikrémleves elkészítési lépései:
- Először a krumplit pucoljuk meg, majd kockázzuk fel másfél centis darabokra.
- A póréhagymát is mossuk meg, majd a zöldjével együtt vágjuk centis karikákra. (A zöldjéből hagyhatunk a díszítéshez is).
- A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Majd egy 2-3 literes lábosban közepes lángnál olvasszuk fel a vajat.
- Borítsuk rá az összekarikázott póréhagymát és pároljuk két-három percig.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is süssük néhány percig.
- Engedjük fel a húsleves- vagy zöldség alaplével (vagy vízzel) és adjuk hozzá a felkockázott burgonyát is.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.
- Kb. negyedóra alatt főzzük puhára a zöldségeket.
- Ha elkészült, egy botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
- Keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze még néhány perc alatt.
Még melegen tálaljuk. A levest megszórhatjuk reszelt sajttal, vékonyra karikázott újhagymával vagy a póréhagyma zöldjével is. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockákat és a ropogósra sütött bacont is. Jó étvágyat hozzá!
Póréhagymakrémleves rántott sajtkockákkal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r%C3%A9hagyma
Vissza a kategória cikkeihez