Póréhagyma krémleves

A póréhagyma krémleves rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így kiváló választás egy hétköznapi gyors vacsora első fogásaként is. Érdemes a friss póréhagyma szezonban többször és többféle ízesítésben is kipróbálni, mivel a fűszerezésének köszönhetően mindig más és más különlegesség lehet a végeredmény. A hozzávalók mennyiségének változtatásával pedig egészen más kerül hangsúlyossá, így ezekkel is lehet kísérletezni. A burgonya és a hagyma is alap élelmiszerek, melyek számos módon felhasználásra kerülnek.

Póréhagyma krémleves – recept

Hozzávalók:

  • 2 db póréhagyma
  • 2 db burgonya
  • 1,5 liter húsleves vagy zöldség alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • reszelt sajt díszítéshez – elhagyható

A póréhagymás krumplikrémleves elkészítési lépései:

  1. Először a krumplit pucoljuk meg, majd kockázzuk fel másfél centis darabokra.
  2. A póréhagymát is mossuk meg, majd a zöldjével együtt vágjuk centis karikákra. (A zöldjéből hagyhatunk a díszítéshez is).
  3. A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  4. Majd egy 2-3 literes lábosban közepes lángnál olvasszuk fel a vajat.
  5. Borítsuk rá az összekarikázott póréhagymát és pároljuk két-három percig.
  6. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is süssük néhány percig.
  7. Engedjük fel a húsleves- vagy zöldség alaplével (vagy vízzel) és adjuk hozzá a felkockázott burgonyát is.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.
  9. Kb. negyedóra alatt főzzük puhára a zöldségeket.
  10. Ha elkészült, egy botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
  11. Keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze még néhány perc alatt.

Még melegen tálaljuk. A levest megszórhatjuk reszelt sajttal, vékonyra karikázott újhagymával vagy a póréhagyma zöldjével is. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockákat és a ropogósra sütött bacont is. Jó étvágyat hozzá!

Póréhagymakrémleves rántott sajtkockákkal:

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r%C3%A9hagyma

Vissza a kategória cikkeihez