Tartalomjegyzék
A pikáns avokádókrémleves rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető mégsem olyan megszokott, mint például a sütőtökkrémleves, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Többféleképpen készíthető, ízesíthető és a fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehető. Ráadásul az avokádó nagyon egészséges – bár hazánkban szezonálisan elérhető – egzotikus gyümölcs. Számos a szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul magas a víz és a rost tartalma is, így a szervezet számára igazán jótékony. Bár a jótékony hatása főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ehhez érdemes tudni, hogy az avokádó le is fagyasztható, így meg tudjuk hosszabbítani azt az időszakot, amikor hozzájuthatunk. Ez a krémleves rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így gyors vacsorák kiegészítője is lehet.
Fűszeres avokádókrémleves recept
Hozzávalók:
- 4 db érett avokádó
- 5 dkg füstölt sonka – elhagyható
- 3 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 5 dkg póréhagyma
- 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
- 1,2 l húsleves alaplé vagy víz
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- cayenne bors – ízlés szerint
- petrezselyemzöld – díszítéshez (elhagyható)
- 2 evőkanál frissen facsart lime leve (elhagyható)
A pikánsan fűszeres avokádókrémleves elkészítési lépései:
- Először vágjuk félbe az avokádókat, majd a magokat távolítsuk el és hámozzuk meg, illetve szeleteljük fel őket kisebb darabokra.
- Majd a póréhagymát is mossuk meg, karikázzuk fel és kevés vajon pirítsuk meg.
- Ezután adjuk hozzá az avokádó szeleteket.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd pároljuk az egészet együtt 4-5 percig és öntsük fel a húsleves alaplével.
- Fedjük le egy fedővel és lassú tűzön főzzük néhány percig az egészet.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Majd az evőkanálnyi lisztből és tejszínből készítsünk tejszínes habarást és ezzel sűrítsük be a krémlevest.
- Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt és további 2-3 percig forraljuk össze.
- Tovább ízesíthető akár száraz fehérborral, cayenne borssal, és a frissen facsart lime levével, de ezek akár el is hagyhatók. Érdemes kóstolgatni menet közben, és az egyéni ízvilágnak megfelelően fűszerezni.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, pirított sütőtök magokkal, de akár vékony csíkokra vágott, pirított füstölt sonkával is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Tényleg számtalan módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető. Jó étvágyat hozzá!
Avokádó krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez