Tartalomjegyzék
A paradicsom krémleves nagyon népszerű leves és nemcsak a gyerekek körében, bárkinek jó választás.Egész évben készíthető, de a legfinomabb a friss zöldségből a paradicsom szezonban. Sokféleképpen variálható, gazdagítható a fűszerezésével pedig olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Érdemes kipróbálni, mert nagyon változatosan készíthető. Akár a hétköznapi rohanásban, de mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. A paradicsom nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin– és ásványianyag tartalom is. Ráadásul nemcsak nyersen, de főtt állapotban is igazán jótékony a szervezetre,mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes akár egész évben fogyasztani. Hiszen a paradicsom is eltehető télire.
Paradicsom krémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg friss paradicsom
- 1 liter zöldség alaplé vagy víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 dl főzőtejszín
- kevés olívaolaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
Tejszínes paradicsom krémleves elkészítési lépései:
- A paradicsomokat mossuk meg, daraboljuk fel, sózzuk be és szórjuk meg a kristálycukorral.
- Majd tegyük közepesen előmelegített sütőbe és nagyjából fél óra alatt süssük meg.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg az előbbit kockázzuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomón zúzzuk össze.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd pár perc pirítás után adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
- Keverjük együtt néhány percig és adjuk hozzá az elősütött paradicsomot is.
- Ezután öntsük fel a zöldség alaplével, fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és friss bazsalikomlevéllel (ha nincs szárított is megfelelő).
- Forraljuk fel, majd vegyük vissza közepes hőfokra és főzzük további 30 percig.
- Ezután hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
- Majd passzírozzuk át szitán, tegyük vissza a tűzre és a tejszínt folyamatos keverés mellett csorgassuk bele.
- További néhány percig forraljuk össze.
- Még melegen tálaljuk, ha szükséges, fűszerezzük után.
Hidegen melegen egyaránt nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Sült paradicsom krémleves recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez