Paradicsom krémleves

A paradicsom krémleves nagyon népszerű leves és nemcsak a gyerekek körében, bárkinek jó választás.Egész évben készíthető, de a legfinomabb a friss zöldségből a paradicsom szezonban. Sokféleképpen variálható, gazdagítható a fűszerezésével pedig olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Érdemes kipróbálni, mert nagyon változatosan készíthető. Akár a hétköznapi rohanásban, de mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. A paradicsom nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin– és ásványianyag tartalom is. Ráadásul nemcsak nyersen, de főtt állapotban is igazán jótékony a szervezetre,mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes akár egész évben fogyasztani. Hiszen a paradicsom is eltehető télire.

Paradicsom krémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg friss paradicsom
  • 1 liter zöldség alaplé vagy víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl főzőtejszín
  • kevés olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • bazsalikom – ízlés szerint

Tejszínes paradicsom krémleves elkészítési lépései:

  1. A paradicsomokat mossuk meg, daraboljuk fel, sózzuk be és szórjuk meg a kristálycukorral.
  2. Majd tegyük közepesen előmelegített sütőbe és nagyjából fél óra alatt süssük meg.
  3. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg az előbbit kockázzuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomón zúzzuk össze.
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  5. Majd pár perc pirítás után adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  6. Keverjük együtt néhány percig és adjuk hozzá az elősütött paradicsomot is.
  7. Ezután öntsük fel a zöldség alaplével, fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és friss bazsalikomlevéllel (ha nincs szárított is megfelelő).
  8. Forraljuk fel, majd vegyük vissza közepes hőfokra és főzzük további 30 percig.
  9. Ezután hagyjuk kicsit hűlni és botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
  10. Majd passzírozzuk át szitán, tegyük vissza a tűzre és a tejszínt folyamatos keverés mellett csorgassuk bele.
  11. További néhány percig forraljuk össze.
  12. Még melegen tálaljuk, ha szükséges, fűszerezzük után.

Hidegen melegen egyaránt nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Sült paradicsom krémleves recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom