Tartalomjegyzék
A padlizsánkrémleves kevésbé népszerű, mint a padlizsánkrém, pedig érdemes ezt is kipróbálni. Annál is inkább, mivel az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Ráadásul a padlizsán nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a padlizsán szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a padlizsán akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott padlizsán egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető, zamatos levesnek.
Egyszerű padlizsánkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- fél szál fehérrépa (akár el is hagyható)
- negyed zeller gumó
- 1 leveskocka – vagy húsleves alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
A tejszínes padlizsánkrémleves elkészítése:
- A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra és süssük meg sütőben.
- Amíg sül a sárgarépát és a zellert is hámozzuk meg és kockázzuk össze őket.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apró darabokra, illetve az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után az össze kockázott sárgarépát (fehérrépát) és zellert is. Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal esetleg kakukkfűvel.
- Majd adjuk hozzá a leveskockát is.
- Ha a padlizsán elkészült vágjuk ketté hosszában és kaparjuk ki a húsát.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
- Majd adjuk hozzá a padlizsánhúst is.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
- Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit adjunk hozzá és azzal is keverjük el.
- Öntsük a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük után.
Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez