Padlizsánkrémleves

A padlizsánkrémleves kevésbé népszerű, mint a padlizsánkrém, pedig érdemes ezt is kipróbálni. Annál is inkább, mivel az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Ráadásul a padlizsán nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznosvitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a padlizsán szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a padlizsán akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott padlizsán egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető, zamatos levesnek.

Egyszerű padlizsánkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • fél szál fehérrépa (akár el is hagyható)
  • negyed zeller gumó
  • 1 leveskocka – vagy húsleves alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint

A tejszínes padlizsánkrémleves elkészítése:

  1. A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra és süssük meg sütőben.
  2. Amíg sül a sárgarépát és a zellert is hámozzuk meg és kockázzuk össze őket.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apró darabokra, illetve az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  5. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után az össze kockázott sárgarépát (fehérrépát) és zellert is.  Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
  6. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal esetleg kakukkfűvel.  
  7. Majd adjuk hozzá a leveskockát is.
  8. Ha a padlizsán elkészült vágjuk ketté hosszában és kaparjuk ki a húsát.
  9. Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
  10. Majd adjuk hozzá a padlizsánhúst is.
  11. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
  12. Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit adjunk hozzá és azzal is keverjük el.  
  13. Öntsük a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
  14. Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük után.

Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez