Őszi krémlevesek

Az őszi krémlevesek is rendkívül népszerűek. Ezek szép lassan a nyári nagy melegben, forróságban jól behűtött gyümölcskrémlevesek után már jellemzően zöldségekből készülnek. Bár a gyümölcskrémlevesek is készülhetnek főzéssel és kínálhatók melegen is, az őszi időszakban már a tartalmasabb meleg levesekre vágyunk. Ahogy hűvösödik az idő egyre jobban kívánjuk a meleg, illatos, fűszeres krémleveseket.

Ezek nagy előnye, hogy az őszi-téli influenza szezon előtti időszakban már az immunrendszerünk megerősödésére is rendkívül jól alkalmazhatók. Hiszen a zöldségek számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ezért érdemes inkább kíméletesen párolni, mint bő vízben főzni őket, így maradnak meg bennük ugyanis leginkább a hasznos vitaminok. Ráadásul a fűszerezésük által igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes ezért a fűszernövényekkel is bátran kísérletezni. A nyári időszakban megszedett és kiszárított fűszerek egész télen jó szolgálatot tesznek és nemcsak az ételek ízesítése során, de teának használva is.

Miből készüljenek az őszi krémlevesek?

Nyár végén ősz elején még számos gyümölcs és zöldség is megtalálható a kertekben, a piacok polcain. Érdemes az utolsó szedd magad akciókat alma, körte esetében – kihasználni és betárolni az egészséges gyümölcsökből télre.

Akinek lehetősége van a zöldségek lefagyasztására vagy befőzésére, azt még mindenképpen ebben az időszakban ajánlott megtenni. Ilyenkor fő még a nagy üstökben a szilvalekvár is, de már érik a csipkebogyó és a szeder, áfonya is mind szedhető még. Csipkebogyó nemcsak teának nagyon jó választás, de remek krémleves, lekvár és pálinka is készíthető belőle.

Zöldségek közül érdemes télire eltárolni a pincékben a burgonyát, hagymát, sütőtököt, céklát, téli retket és a gyökérzöldségeket is.

Ez utóbbiak mind alapjai lehetnek a selymes krémleveseknek. Ha még nincs nagyon hideg és nem kívánjuk annyira a tartalmas leveseket, akkor érdemes zöldségekkel sűríteni és kevésbé sűrűre hagyni a leveseket. A hűvösebb időszakban már készíthetjük sűrűbben és gazdagíthatjuk levesbetétekkel, húsokkal, gombócokkal egyaránt.

A sütőtökkrémleves elképzelhetetlen az őszi időszakban, mely szintén számos módon készíthető. Érdemes többféle ízvilággal is próbálkozni minden krémleves esetén, mert igazán különleges ízhatásokat érhetünk el.

Készíthetjük a krémleveseket vegyesen is a zöldségekből. Tényleg az a jó bennük, hogy nem kell egy adott recepthez ragaszkodni, a kreativitásunk és az otthoni készleteink is alakíthatják a végeredményt.

Ráadásul készíthetjük őket akár színek szerint is. Egyszer zöld színűtbrokkoli, kelkáposzta, zöldbab stb. felhasználásával – máskor pedig rózsaszínűt – céklából – vagy narancssárgátrépából, sütőtökből. Érdemes ezeket váltogatni is, hiszen mindnek más a vitamin- és ásványi anyag tartalma, így biztosan sokat tehetünk az egészégünk megőrzéséért.

Ráadásul a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesebben megeszik így, mint a darabos zöldséget.

Hogyan tehetjük őket még selymesebbé, krémesebbé:

  • Magával a főtt zöldséggel vagy gyümölccsel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk a leves egy részét (vagy az egészet).
  • Tejföllel való habarással. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
  • Liszt helyett krumplival is sűríthetjük a zöldségkrémleveseket.
  • Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
  • Kókusztejjel, ha az ízek engedik.
  • Reszelt sajttal (ebben az esetben a reszelt sajtra merjük a forró levest).

A zöldségkrémlevesek számos módon gazdagíthatók. Leggyakrabban pirított kenyérkockákkal, (akár fokhagymásan is), crutonnal, de darabos zöldségekkel egyaránt. Sokfelé kínálnak hozzá főtt húst, vajon párolt füstölt tarját, de a bacon chips is nagyon népszerű. Reszelt sajttal (akár füstölttel vegyesen keverve is) tálalható. De bármilyen levesbetéttel nagyon finomak, akár húsgombós, akár tészta is kerülhet bele. Ahány ház, annyi szokás, de érdemes többféleképpen is próbálkozni velük.

Mautner Zsófi Receptje – A „legfinomabb” sütőtökkrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

Vissza a kategória cikkeihez