Meggykrémleves

A meggykrémleves is remek választás a nyári nagy melegben, annál is inkább mivel főzve vagy főzés nélkül is készíthető. A meggy nagyon egészséges gyümölcs, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle frissen minél többet fogyasztani a meggy szezonban. De remekül fagyasztható és lekvár, szörp, befőtt is készíthető belőle télire. A krémlevessel pedig így akár télen is az asztalra csempészhetjük a nyár zamatos ízeit. Könnyen, egyszerűen – glutén – vagy laktózmentesen is – elkészíthető finom fogás akár melegen is a főétel előtt, vagy helyett. Nyáron jól behűtve tejszínhabbal és fagylalttal kínálva remek desszertként is.

Meggykrémleves recept

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg meggy (valamennyit érdemes meghagyni a díszítéshez)
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • liternyi víz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd fahéj
  • fél citrom leve
  • 5 db szegfűszeg
  • vanília aroma – ízlés szerint

A meggykrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A meggyet alaposan meg kell mosni, a leveleiket, szárukat, magokat el kell távolítani.
  2. A kimagozott meggyet a tegyük fel kb. egy liternyi vízzel, kevés cukorral főzni.
  3. A fahéjat, szegfűszeget tegyük teadióba és a frissen facsart citrom levével együtt adjuk a gyümölcsökhöz.
  4. Főzzük a meggyet puhára, majd a fűszereket távolítsuk el belőle.
  5. Ezután hűtsük le.
  6. Majd az egészet botmixerrel pürésítsük össze.
  7. A vaníliás pudingport keverjük el a tejszínnel és keverjünk hozzá egy merőkanálnyit a levesből is.
  8. Csomómentesen keverjük össze majd öntsük a levesbe és forraljuk újra.
  9. Ha szükséges kevés vízzel vagy tejjel még hígítsuk a megfelelő sűrűség eléréséig.
  10. Kevés mézzel még utána ízesíthető.
  11. Tálalás előtt érdemes alaposan behűteni, bár melegen is fogyasztható.

Díszítéshez egy-két magozott meggyet, tejszínhab rózsát, menta levelet tehetünk az elkészült leves tetejére. Jó étvágyat hozzá!

Tejszínes meggykrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez