Tartalomjegyzék
A meggykrémleves is remek választás a nyári nagy melegben, annál is inkább mivel főzve vagy főzés nélkül is készíthető. A meggy nagyon egészséges gyümölcs, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle frissen minél többet fogyasztani a meggy szezonban. De remekül fagyasztható és lekvár, szörp, befőtt is készíthető belőle télire. A krémlevessel pedig így akár télen is az asztalra csempészhetjük a nyár zamatos ízeit. Könnyen, egyszerűen – glutén – vagy laktózmentesen is – elkészíthető finom fogás akár melegen is a főétel előtt, vagy helyett. Nyáron jól behűtve tejszínhabbal és fagylalttal kínálva remek desszertként is.
Meggykrémleves recept
Hozzávalók:
- 60-70 dkg meggy (valamennyit érdemes meghagyni a díszítéshez)
- fél csomag vaníliás pudingpor
- liternyi víz
- 1 evőkanál méz
- 2 dl tejszín
- 1 rúd fahéj
- fél citrom leve
- 5 db szegfűszeg
- vanília aroma – ízlés szerint
A meggykrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A meggyet alaposan meg kell mosni, a leveleiket, szárukat, magokat el kell távolítani.
- A kimagozott meggyet a tegyük fel kb. egy liternyi vízzel, kevés cukorral főzni.
- A fahéjat, szegfűszeget tegyük teadióba és a frissen facsart citrom levével együtt adjuk a gyümölcsökhöz.
- Főzzük a meggyet puhára, majd a fűszereket távolítsuk el belőle.
- Ezután hűtsük le.
- Majd az egészet botmixerrel pürésítsük össze.
- A vaníliás pudingport keverjük el a tejszínnel és keverjünk hozzá egy merőkanálnyit a levesből is.
- Csomómentesen keverjük össze majd öntsük a levesbe és forraljuk újra.
- Ha szükséges kevés vízzel vagy tejjel még hígítsuk a megfelelő sűrűség eléréséig.
- Kevés mézzel még utána ízesíthető.
- Tálalás előtt érdemes alaposan behűteni, bár melegen is fogyasztható.
Díszítéshez egy-két magozott meggyet, tejszínhab rózsát, menta levelet tehetünk az elkészült leves tetejére. Jó étvágyat hozzá!
Tejszínes meggykrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
Vissza a kategória cikkeihez