Tartalomjegyzék
A medvehagyma krémleves igazi kuriózum, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. A medvehagyma igazi hírnöke a tavasznak, hiszen már március végétől zöldell. Amikor megjelenik, tudjuk, hogy nincs messze már az idő, hogy a friss, zsenge hónapos retek és az újhagyma is megjelenjen. Ebben az időszakban már nagyon ki vagyunk éhezve a friss zöldségek ízére. Ez a könnyen, gyorsan elkészíthető selymes krémleves pedig pontosan ezt a friss tavaszi ízt hozza el a különleges ízvilágával. Ráadásul a medvehagyma nagyon egészséges, fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre. Mivel a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes télire is eltenni. Remekül fagyasztható, de pestónak, krémnek is eltehető.
Egyszerű medvehagyma krémleves recept
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 8 dl alaplé vagy víz és 1 zöldségleveskocka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes burgonya
- 2 dl főzőtejszín
- egy evőkanál vaj vagy olívaolaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A tálaláshoz:
- pirított kenyérkockák
- reszelt füstölt sajt
- medvehagyma levelek
A tejszínes medvehagyma krémleves elkészítési lépései:
- A medvehagyma leveleket alaposan meg kell mosni, majd karikákra vágni.
- A hagymákat megtisztítjuk és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- A burgonyát megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
- Egy lábasba felolvasztjuk a vajat, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk és kicsit pirítjuk azt is a hagymás vajon.
- Ezután hozzáadjuk az alaplevet vagy vizet és utóbbi esetében belemorzsoljuk a leveskockát is.
- Fedő alatt addig főzzük, pároljuk, amíg a krumpli majdnem puhára fő.
- Akkor beletesszük a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát is.
- Majd az újraforrástól számított 5-8 percig főzzük.
- Ezután botmixer segítségével simára turmixoljuk, ha sűrű még hígítjuk. (Ha nem elég sűrű 1 evőkanál lisztet kevés lével csomómentesre keverünk és hozzáadjuk a leveshez.)
- Hozzákeverjük a tejszínt is és még forrón tálaljuk.
Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát, vagy pirítós kenyeret, valamint reszelt füstölt sajttal is megszórhatjuk. De megszórhatjuk felkarikázott újhagymával, medvehagymalevéllel is. Nagyon ízletes, zsenge tavaszi leves a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!
Medvehagyma-krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma
Vissza a kategória cikkeihez