Tartalomjegyzék
A mascarponés spárgakrémleves a hagyományos spárgakrémleves egy feltúrbózott változata. Ezt is érdemes kipróbálni a szezonban. Annál is inkább, mivel a spárga szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ez a krémleves pedig nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Ráadásul a spárga rendkívül egészséges zöldség, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, mivel hatása a szervezetre igazán jótékony. Érdemes emiatt is minél többet fogyasztani belőle. Akár friss, akár fagyasztott formában.
Mascarponés spárgakrémleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöld spárga
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- 0,15 kg szobahőmérsékletű mascarpone (10 dkg a levesbe, a többi a tálaláshoz)
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 maroknyi bébispenót
- 1 csokor petrezselyemzöld
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A mascarponés spárgakrémleves elkészítési lépései:
- Először a spenótot és a petrezselyemzöldet mossuk meg, csöpögtessük le a nedvességtől.
- A petrezselyemzöldet vagdossuk össze.
- A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra.
- A fokhagymát is pucoljuk meg, tegyük félre.
- A zöld spárgát is alaposan meg kell mosni, a fás végeit lecsipkedni. A fejeket pattintsuk le és tegyük félre. A maradékot egyenletes 1 cm nagyságú darabokra vágjuk fel.
- Egy lábosban forraljunk másfél liternyi vizet, sózzuk, majd tegyük bele a félretett spárgafejeket.
- Forraljuk egy percig, szedjük ki és azonnal hűtsük le hideg vízben.
- A vizet forraljuk tovább, majd tegyük bele a feldarabolt spárga szárakat és főzzük 3 percig.
- A vajat egy nagyobb fazékban olvasszuk össze az olajjal és a vöröshagymát 4-5 perc alatt pároljuk benne üvegesre. Adjunk hozzá kevés sót.
- Majd reszeljük rá a fokhagymát és kevergessük további fél percig.
- Öntsünk rá 1 dl-t a forrázóléből és adjuk hozzá a megmosott bébispenótot is és az összevagdosott petrezselyemzöldet is (hagyjunk valamennyit a díszítéshez).
- Főzzük az egészet kb. 2 percig, aztán botmixerrel pürésítsük össze.
- Öntsünk rá 7 dl forrázólevet, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint.
- Majd adjuk hozzá a kikevert mascarponét és forraljuk további 2 percig.
- Ezután passzírozzuk át egy szűrön.
- A spárgafejeket olvasztott vajon pirítsuk át egy serpenyőben.
- A levessel, egy-egy kanál kikevert mascarponéval és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Spárgakrémleves:
Vissza a kategória cikkeihez