Tartalomjegyzék
A málnakrémleves a málna egyik fő feldolgozási formája. Nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves a nyári napokra. Mivel a málna vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy a málna még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért érdemes a leszedést vagy a beszerzést követően minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben. Készíthetjük a gyümölcsökkel egyszerűen, össze turmixolás nélkül, málna levesnek is. Akár így – akár úgy, nagyon finom lesz a végeredmény, érdemes kipróbálni, mert nemcsak a gyerekek kedvencévé válik!
Tejszínes málnakrémleves főzés nélkül
Hozzávalók:
- 50 dkg málna
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
Az egyszerű málnakrémleves elkészítési lépései:
- A málnát óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.
- Hagyjunk néhány szemet a díszítéshez.
- Majd a megmosott gyümölcshöz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti fahéjat, esetleg szegfűszeget.
- Öntsük fel kevés vízzel és a citromlevet is adjuk hozzá, majd botmixerrel pépesítsük.
- Adjuk hozzá a tejszínt és keverjük el benne. Ha szükséges vízzel még hígítsuk.
- Készíthetjük főzés nélküli puncs pudingporral is a tejszín helyett. (Ebben az esetben a leírásnak megfelelően készítsük el a pudingport és keverjük el az összeturmixolt málnával.)
- Ha szükséges fűszerezzük utána.
- Akár azonnal fogyasztható, de néhány órára hűtőszekrénybe is tehetjük.
Díszíthetjük tálalás előtt a félretett málna szemekkel, de menta vagy citromfű levelekkel, tejszínhabbal egyaránt. Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi málnalikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni a málna szemeket. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!
Tejszínhabos málnaleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
Vissza a kategória cikkeihez