Málnakrémleves

A málnakrémleves a málna egyik fő feldolgozási formája. Nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves a nyári napokra. Mivel a málna vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy a málna még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért érdemes a leszedést vagy a beszerzést követően minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben. Készíthetjük a gyümölcsökkel egyszerűen, össze turmixolás nélkül, málna levesnek is. Akár így – akár úgy, nagyon finom lesz a végeredmény, érdemes kipróbálni, mert nemcsak a gyerekek kedvencévé válik!

Tejszínes málnakrémleves főzés nélkül

Hozzávalók:

  • 50 dkg málna
  • 1 dl habtejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

Az egyszerű málnakrémleves elkészítési lépései:

  1. A málnát óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  
  2. Hagyjunk néhány szemet a díszítéshez.
  3. Majd a megmosott gyümölcshöz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti fahéjat, esetleg szegfűszeget.
  4. Öntsük fel kevés vízzel és a citromlevet is adjuk hozzá, majd botmixerrel pépesítsük.
  5. Adjuk hozzá a tejszínt és keverjük el benne. Ha szükséges vízzel még hígítsuk.
  6. Készíthetjük főzés nélküli puncs pudingporral is a tejszín helyett. (Ebben az esetben a leírásnak megfelelően készítsük el a pudingport és keverjük el az összeturmixolt málnával.)
  7. Ha szükséges fűszerezzük utána.
  8. Akár azonnal fogyasztható, de néhány órára hűtőszekrénybe is tehetjük.

Díszíthetjük tálalás előtt a félretett málna szemekkel, de menta vagy citromfű levelekkel, tejszínhabbal egyaránt. Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi málnalikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni a málna szemeket. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!

Tejszínhabos málnaleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom