Tartalomjegyzék
A különleges krémlevesek a selymes, tejszínes krémlevesek túl mutató ízkombinációk. A levesek meghatározóak a magyar konyhán, de nemcsak nálunk az étkezés fontos része. Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes levese. Így például nyáron szívesebben fogyasztjuk a hűsítő – akár jégbe hűtött – főzés nélküli, könnyed gyümölcskrémleveseket. Ezek inkább szomjoltóként vagy akár desszertként is szolgálhatnak. Kevésbé táplálóak, akár kalória szegények is. Ezzel szemben az őszi hidegebb napokon már szívesebben fogyasztunk tartalmasabb krémleveseket vagy bármilyen meleg levest. Ebben az időszakban az őszi krémlevesek is már vitaminban, ásványi anyagban gazdag zöldségekből készüknek, így már a szervezetünket is készíthetjük fel az influenza szezon elleni immunerősítésre.
Különleges krémlevesek
A krémlevesek számos módon variálhatók, gazdagíthatók. De igazán különlegessé a zöldségek gyümölcsök párosításával és a fűszerek, gyógynövények használatával tehetjük őket. Érdemes kitapasztalni, hogy mit mivel tudunk jól összepárosítani és igazi különlegességek készíthetők. Ilyen például a gesztenyés sütőtökleves vagy a levendulás sárgabarack krémleves is. De különleges a kovászos uborkából készített krémleves vagy a csipkebogyó krémleves egyaránt.
Nincs rossz választás, legfeljebb nem jó párosítás. De ha olyan zöldségeket, gyümölcsöket párosítunk össze, melyeket külön-külön is kedvelünk, nagyon nem tudunk mellé lőni. Érdemes próbálkozni, kísérletezni a különböző alapanyagokkal, fűszerekkel. Egy-egy édes ízvilágot is megbolondíthat a chili csípős íze, mely által pikánsabb lehet a selymes krémlevesünk.
A különleges krémlevesek is selymesebbé tehetők:
- Magával a főtt zöldséggel vagy gyümölccsel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk a leves egy részét (vagy az egészet).
- Tejföllel való habarással. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
- Liszt helyett krumplival is sűríthetjük a zöldségkrémleveseket.
- Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
- Kókusztejjel, ha az ízek engedik.
- Reszelt sajttal (ebben az esetben a reszelt sajtra merjük a forró levest).
A krémlevesek pedig számos módon tovább gazdagíthatók. Leginkább pirított kenyérkockákkal, (akár fokhagymásan is), crutonnal, de akár egészben hagyott párolt zöldségekkel egyaránt. Kínálhatunk hozzá főtt húst, vajon párolt füstölt tarját, de a bacon chips is nagyon népszerű. Reszelt sajttal (akár füstölttel vegyesen keverve is) tálalható. De bármilyen levesbetéttel nagyon finomak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves
Vissza a kategória cikkeihez