Kukoricakrémleves

A kukoricakrémleves a nyár egyik elmaradhatatlan különlegessége, a főtt kukorica mellett. Könnyen rendkívül egyszerűen elkészíthető, az ízesítésével pedig igazán különlegessé tehető. Ráadásul a kukorica nagyon egészséges zöldség, csak nem mindegy milyen feldolgozásban fogyasztjuk.Ugyanis magas a vitamin– és ásványianyag tartalma és sok rost is megtalálható benne. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a kukorica szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a kukorica könnyedén le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. Bár konzervként is megtalálható egész évben az üzletek polcain, annak fogyasztása kevésbé javasolt.

Egyszerű kukoricakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 500 g csemegekukorica
  • 0,2 l főzőtejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 0,5 l zöldség alaplé
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g sajt
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • csipet szerecsendió
  • rozmaring – ízlés szerint
  • kevés olaj

Az egyszerű kukoricakrémleves elkészítési lépései:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  2. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  3. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a kukoricát is.  Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  4. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval, rozmaringgal.  
  5. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  6. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  7. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
  8. Majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
  9. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük petrezselyemzölddel és kukoricaszemekkel egyaránt. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, de akár pirítóssal is. Chili paprikával tovább ízesíthetjük. A kukoricakrémleves a nyár egyik elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!

Kukoricakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez