Tartalomjegyzék
A krumplikrémleves újhagymával – de számos egyéb módon – is készthető. Könnyen, gyorsan, egyszerűen, akár egy gyors hétköznapi vacsora első fogásaként is kiváló választás.Az elkészítési ideje 45 perc, 1 adag kalória tartalma: 412 kcal/adag. Baconcsipsszel kínálva pedig igazán különleges – nem a megszokott – ízvilágú, érdemes mindenképpen kipróbálni. A burgonyás ételek egyébként is nagyon népszerűek hazánkban, de érdemes néha variálni, hogy ne csak a megszokott ízek kerüljenek az asztalra. Annál is inkább, mivel szezonalitástól függetlenül, egész évben készíthetők. Ráadásul a burgonya nagyon egészséges zöldség, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
Krumplikrémleves újhagymával, baconcsipsszel – recept
Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 1 csomó újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- fél citrom reszelt héja
- kávéskanálnyi citromlé
- 1 db babérlevél
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 8 szelet bacon szalonna
Az újhagymás krumplikrémleves elkészítési lépései:
- Először a krumplit pucoljuk meg, majd kockázzuk fel másfél centis darabokra.
- Az újhagymát is mossuk meg, majd a zöldjével együtt vágjuk centis karikákra. Egy szálat tegyünk félre a tálaláshoz.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- A citromhéját reszeljük le.
- Majd egy 2-3 literes lábosban közepes lángnál olvasszuk össze a vajat és az olajat.
- Borítsuk rá az összekarikázott újhagymát és pároljuk két percig.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát, forgassuk hozzá a felkockázott burgonyát is
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel másfél liter vízzel.
- Kb. negyedóra alatt főzzük puhára a krumplit.
- Ha elkészült, vegyük ki a babérlevelet és pürésítsük össze az egészet.
- Keverjük hozzá a tejszínt, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és forraljuk össze.
- Ízesítsük a reszelt citromhéjjal és lével és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A szeletelt bacont egy nagyobb serpenyőben süssük ropogósra.
Még melegen tálaljuk. A levest szórjuk meg a vékonyra karikázott újhagymával és a ropogósra sütött baconnal. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez