Krémlevesek

A krémlevesek rendkívül népszerűek az utóbbi időben és nemcsak nyáron. Bár nyáron a hideg gyümölcskrémlevesek kihagyhatatlanok, egyre keresettebbek a különleges fűszerezésű zöldségkrémlevesek is. Nagy előnyük, hogy a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesebben megeszik, mint a zöldséget. Számos módon variálhatók, gazdagíthatók, így szinte megunhatatlanok! Minden recept egy alaprecept, ami egyéni ízvilág – na meg az otthon fellelhető készleteink – alapján minden alkalommal változhat. Hiszen fűszerezni sem ugyanúgy fűszerezünk, ha télen vagy ha nyáron készítjük ugyanazt a krémlevest.

De mitől is krémlevesek a krémlevesek?

Azért hívjuk így ezeket a leveseket, mert különböző módokon krémessé, lággyá tesszük őket. De mik is lehetnek ezek?

Krémesíthetünk zöldségkrémlevest:

  • Magával a főtt zöldséggel vagy gyümölccsel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk a leves egy részét (vagy az egészet).
  • Behabarható tejföllel. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
  • Liszt helyett krumplival is sűríthetjük a zöldségkrémleveseket.
  • Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
  • Kókusztejjel, ha az ízek engedik.
  • Reszelt sajttal (ebben az esetben a reszelt sajtra merjük a forró levest).

A zöldségkrémlevesek számos módon gazdagíthatók. Leggyakrabban pirított kenyérkockákkal, (akár fokhagymásan is), crutonnal, de darabos zöldségekkel egyaránt. Sokfelé kínálnak hozzá főtt húst, vajon párolt füstölt tarját, de a bacon chips is nagyon népszerű. Reszelt sajttal (akár füstölttel vegyesen keverve) is tálalható. De bármilyen levesbetéttel nagyon finomak, akár húsgombós, akár tészta is kerülhet bele. Ahány ház, annyi szokás, de érdemes többféleképpen is próbálkozni velük.

Krémesíthetünk gyümölcskrémlevest:

  • Magával a gyümölccsel.
  • Pudingporral elkeverve (akár pudingpor és tejszín keverésével is).
  • Tejszínnel, joghurttal elkeverve.

A gyümölcslevesek esetében nem jellemző levesbetét. Magával a gyümölcs darabokkal gazdagíthatjuk, díszíthetjük. Tálaláskor általában friss fűszerekkel menta, citromfű – és tejszínhabbal, esetleg fagylalttal jól lehűtve kínáljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

error: Védett tartalom