Tartalomjegyzék
A kovászos uborka krémleves leginkább a kovászos uborka szezonjában kerül előtérbe. Igazi kuriózum, nemcsak a kovászos uborka és a kapor rajongóknak! Az uborka önmagában is nagyon egészséges zöldség, mely számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és mivel nagy része víz, remek szomjpótló is a nyári nagy melegben. A fermentált ételek, mint a savanyú káposzta és a kovászos uborka is, szintén nagyon egészségesek, rendkívül jótékonyan hatnak a bélflórára és a gyomor működésére is, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani belőlük. A kovászos uborka krémleves rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, számos módon ízesíthető. Remek választás behűtve a nyári nagy melegben, érdemes kipróbálni.
Egyszerű kovászos uborka krémleves recept
Hozzávalók:
- 5 db kovászos uborka
- 2 dl kovászos uborka lé
- 3 dl zöldség alaplé
- 3 dl natúr joghurt
- 1 kisebb (vagy fél nagyobb) gerezd fokhagyma (jó a kovászos uborkából is)
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- kapor – a díszítéshez
A kovászos uborka leves elkészítési lépései:
- Az uborkákat kockázzuk fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
- A felkockázott uborkát a fokhagymával, natúr joghurttal és a kovászos uborka levével, illetve a zöldség alaplével alaposan turmixoljuk össze.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal esetleg kevés kaporral.
- Rögtön tálalhatjuk is, de érdemes hűtőszekrénybe tenni néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
Remek folyadékpótló nyári nagy melegben és mivel a kalória tartalma sem magas, akár fogyókúrás étrend kiegészítője is lehet.
Tálaláskor megszórhatjuk friss kaporral vagy kovászos uborka kockákkal. De szórhatunk rá frissen pirított tökmagot és meglocsolhatjuk tökmagolajjal is. Kínálhatunk mellé pirított zsemlekockát is. Jó étvágyat hozzá!
Mautner Zsófi receptje – Balatonszemesi kovászos uborka krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1szos_uborka
Vissza a kategória cikkeihez