Tartalomjegyzék
A kelkáposzta krémleves az őszi krémlevesek egyik előhírnöke, hiszen a kelkáposzta szezonja augusztus vége felé van. Őszre már a tartalmasabb, melegebb leveseket kívánjuk, szemben a nyári nagy melegben sokszor készített – akár főzés nélküli – gyümölcskrémlevesekkel. A kelkáposztáról jellemzően a főzelék, jobb esetben a rakott kel jut eszünkbe, pedig számos egyéb módon is elkészíthető. Igaz, hogy főzés közben a szagáért nem vagyunk oda, de az íze mindenért kárpótol. A kelkáposzta fűszerezésével pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Ez a krémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, amit a burgonya tesz tartalmasabbá. Számos módon variálható, gazdagítható. A burgonya kelkáposzta arányával pedig állítani tudunk a leves sűrűségén is.
Egyszerű kelkáposzta krémleves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg kelkáposzta
- 30 dkg burgonya
- 1 liter zöldség alaplé vagy víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db babérlevél
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- majoránna – ízlés szerint
A kelkáposzta krémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A kelkáposztát szedjük leveleire és a vastag ereket vágjuk le róluk, majd folyó víznél öblítsük át, és szűrjük le.
- Ezután a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a majoránnát és a babérlevelet is.
- Ezután adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal és öntsük fel az alaplével.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
- Ha a krumpli megpuhult, kicsit hagyjuk kihűlni, vegyük ki a babérleveleket és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Ha nagyon sűrű adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet.
- A kelkáposzta leveleket is pároljuk meg kevés olajon, és ha már megpuhult, adjuk turmixoljuk a leveshez és főzzük össze pár percig.
- Melegen tálaljuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, de pirított tökmagokkal vagy napraforgómagokkal is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal vagy bacon chipssel egyaránt.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kelk%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez