Karfiolkrémleves

A karfiol nem tartozik a népszerű zöldségek közé – főleg a gyerekek körében – de a karfiolkrémleves bárkinek jó választás lehet. Annál is inkább, mert a fűszerezésével olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Akár a hétköznapi rohanásban, de mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. A karfiol nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a karfiol szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a karfiol remekül fagyasztható, így tehetünk el belőle télire is. A friss, vagy fagyasztott karfiol egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű karfiolkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 db közepes karfiol
  • 1,5 liter zöldség alaplé vagy víz
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • kakukkfű – ízlés szerint

A karfiolkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A karfiolt szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
  2. Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
  3. Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  5. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  6. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett karfiol rózsákat is.
  7. Pár percig együtt pirítjuk és öntsük fel az alaplével.
  8. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel.
  9. Majd adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is.
  10. Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
  11. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  12. Még melegen tálaljuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt.

Jó étvágyat hozzá!

Karfiol krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom