Tartalomjegyzék
A karfiol nem tartozik a népszerű zöldségek közé – főleg a gyerekek körében – de a karfiolkrémleves bárkinek jó választás lehet. Annál is inkább, mert a fűszerezésével olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Akár a hétköznapi rohanásban, de mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. A karfiol nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a karfiol szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a karfiol remekül fagyasztható, így tehetünk el belőle télire is. A friss, vagy fagyasztott karfiol egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.
Egyszerű karfiolkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 db közepes karfiol
- 1,5 liter zöldség alaplé vagy víz
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
A karfiolkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A karfiolt szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
- Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett karfiol rózsákat is.
- Pár percig együtt pirítjuk és öntsük fel az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel.
- Majd adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Még melegen tálaljuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt.
Jó étvágyat hozzá!
Karfiol krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez