Tartalomjegyzék
A karalábé nem tartozik a népszerű zöldségek közé – főleg a gyerekek körében – de a karalábé krémleves bárkinek jó választás lehet. Bár az íze sokak számára megosztó, akárcsak a zeller vagy a cékla esetében. Pedig a fűszerezésével olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Érdemes kipróbálni, mert változatosan, rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Akár a hétköznapi rohanásban, de mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. A karalábé nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a friss karalábé szezonban, de akár egész évben fogyasztani. Hiszen a karalábé tárolásával hosszú hónapokig elérhető a friss zöldség.
Tejszínes karalábé krémleves recept
Hozzávalók:
- 2 nagyobb karalábé
- 0,5 liter zöldség alaplé vagy víz
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagyobb burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- chili paprika vagy chili por – ízlés szerint (elhagyható)
A karalábé krémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A karalábékat és a burgonyát is pucoljuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
- A vöröshagymát is pucoljuk meg és kockázzuk apróra.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá a karalábé és a burgonya darabokat is.
- 4-5 percig folyamatos keverés mellett pirítsuk össze és öntsük fel az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval és fedő alatt pároljuk kb. 20 alatt puhára.
- Mielőtt megfőne hozzá lehet adni a karalábé megmosott, friss leveleiből is.
- Majd hagyjuk kicsit kihűlni és botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
- Ezután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt is és forraljuk össze.
- Még melegen tálaljuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, díszíthetjük friss petrezselyemzölddel vagy bármely fűszerrel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Aki pikánsabban, csípősebben szereti, adhat hozzá chili paprikát, vagy chiliport is.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karal%C3%A1b%C3%A9
Vissza a kategória cikkeihez