Hideg krémlevesek

A hideg krĂ©mlevesek leginkĂĄbb a nyĂĄri nagy melegben rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱek, annak ellenĂ©re, hogy egĂ©sz Ă©vben kĂ©szĂ­thetƑk. Ilyenkor is inkĂĄbb a fƑzĂ©s nĂ©lkĂŒliek a keresettek, hiszen nem szeretnĂ©nk az egyĂ©bkĂ©nt is meleg konyhĂĄt mĂ©g tovĂĄbb melegĂ­teni. RĂĄadĂĄsul ezek a hideg levesek szinte azonnal – akĂĄr tovĂĄbbi hƱtĂ©s nĂ©lkĂŒl – fogyaszthatĂłk is. A krĂ©mlevesek alapja ugyan zöldsĂ©g Ă©s gyĂŒmölcs – sƑt vegyesen is – egyarĂĄnt lehet, de a hideg krĂ©mleveseket jellemzƑen gyĂŒmölcsbƑl kĂ©szĂ­tjĂŒk. BĂĄr szinte minden zöldsĂ©gkrĂ©mleves nagyon finom lehet akĂĄr hidegen, akĂĄr melegen fogyasztva.

MĂĄr mĂĄjustĂłl az elsƑ gyĂŒmölcs az eper megjelenĂ©sĂ©vel elindul a krĂ©mlevesek szezonja. Az eperkrĂ©mleves ennek az elƑhĂ­rnöke, melyet a cseresznye, meggy Ă©s a mĂĄlna követ. Majd ezt követƑen egĂ©sz nyĂĄron egymĂĄst Ă©rik a finomabbnĂĄl finomabb gyĂŒmölcsök szezonjai, Ă­gy bƑsĂ©g zavara ĂĄllhat fenn ebben az idƑszakban. Érdemes ilyenkor tĂ©lire is eltenni a zamatos gyĂŒmölcsökbƑl – legtöbbjĂŒk lefagyaszthatĂł vagy befƑzhetƑ – hogy tĂ©len is legyen krĂ©mleves alapanyagunk. Fagyasztani akĂĄr dobozkĂĄkba gyĂŒmöcsönkĂ©nt vagy vegyesen is fagyaszthatunk, akkora mennyisĂ©geket, amely egy leveshez elegendƑ.

Hideg krémlevesek

A gyĂŒmölcskrĂ©mlevesek kĂ©szĂŒlhetnek fƑzve vagy fƑzĂ©s nĂ©lkĂŒl. Ez utĂłbbiak esetĂ©ben nagyon Ă©rett gyĂŒmölcsöt Ă©rdemes hasznĂĄlni. A fƑzĂ©ssel kĂ©szĂ­tettek is kĂ­nĂĄlhatĂłk lehƱtve hidegen. Lehet vegyesen, többfĂ©le gyĂŒmölcsbƑl vagy akĂĄr szĂ­n szerint vĂĄlogatva is kĂ©szĂ­teni a zamatos leveseket. IgazĂĄn vĂĄltozatosan, többfĂ©le fƱszerezĂ©ssel, Ă­zesĂ­tĂ©ssel prĂłbĂĄlkozhatunk.

Hogyan krĂ©mesĂ­thetjĂŒk a hideg krĂ©mleveseket?

Az alĂĄbbi mĂłdokon tehetjĂŒk Ƒket selymesebbĂ©, krĂ©mesebbĂ©:

  • MagĂĄval a nyers vagy fƑtt gyĂŒmölccsel, zöldsĂ©ggel, amibƑl a levest kĂ©szĂ­tjĂŒk. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk az egĂ©szet.
  • Tejföllel törtĂ©nƑ habarĂĄssal. Ebben az esetben vagy simĂĄn a tejfölt keverjĂŒk el kevĂ©s lĂ©vel csomĂłmentesre Ă©s azt öntjĂŒk vissza a leveshez, vagy egy kanĂĄl liszttel elkeverve.
  • FƑzƑtejszĂ­nnel, joghurttal elkeverve.
  • Pudingporral (vagy akĂĄr tejszĂ­nnel, pudingporral keverve is)

A gyĂŒmölcslevesek esetĂ©ben nem jellemzƑ levesbetĂ©t. ÁltalĂĄban magĂĄval a gyĂŒmölcs darabokkal gazdagĂ­thatjuk, dĂ­szĂ­thetjĂŒk. TĂĄlalĂĄskor dĂ­szĂ­thetjĂŒk menta, citromfƱ levĂ©lkĂ©kkel Ă©s tejszĂ­nhabbal, fagylalttal jĂłl lehƱtve kĂ­nĂĄljuk.

A zöldsĂ©gkrĂ©mlevesek is fogyaszthatĂłk hidegen, bĂĄr azok jellemzƑen inkĂĄbb ƑsztƑl kerĂŒlnek elƑtĂ©rbe Ă©s sƱrƱbben, tartalmasabban kerĂŒlnek kĂ­nĂĄlĂĄsra. De pĂ©ldĂĄul az uborka krĂ©mleves vagy a kovĂĄszos uborka krĂ©mleves el sem kĂ©pzelhetƑ melegen. Csak jĂłl behƱtve, mert Ășgy az igazi!

Eperkrémleves jéghidegen 5 perc alatt @Szoky konyhåja:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

Vissza a kategĂłria cikkeihez