Hideg krémlevesek

A hideg krémlevesek leginkább a nyári nagy melegben rendkívül népszerűek, annak ellenére, hogy egész évben készíthetők. Ilyenkor is inkább a főzés nélküliek a keresettek, hiszen nem szeretnénk az egyébként is meleg konyhát még tovább melegíteni. Ráadásul ezek a hideg levesek szinte azonnal – akár további hűtés nélkül – fogyaszthatók is. A krémlevesek alapja ugyan zöldség és gyümölcs – sőt vegyesen is – egyaránt lehet, de a hideg krémleveseket jellemzően gyümölcsből készítjük. Bár szinte minden zöldségkrémleves nagyon finom lehet akár hidegen, akár melegen fogyasztva.

Már májustól az első gyümölcs az eper megjelenésével elindul a krémlevesek szezonja. Az eperkrémleves ennek az előhírnöke, melyet a cseresznye, meggy és a málna követ. Majd ezt követően egész nyáron egymást érik a finomabbnál finomabb gyümölcsök szezonjai, így bőség zavara állhat fenn ebben az időszakban. Érdemes ilyenkor télire is eltenni a zamatos gyümölcsökből – legtöbbjük lefagyasztható vagy befőzhető – hogy télen is legyen krémleves alapanyagunk. Fagyasztani akár dobozkákba gyümöcsönként vagy vegyesen is fagyaszthatunk, akkora mennyiségeket, amely egy leveshez elegendő.

Hideg krémlevesek

A gyümölcskrémlevesek készülhetnek főzve vagy főzés nélkül. Ez utóbbiak esetében nagyon érett gyümölcsöt érdemes használni. A főzéssel készítettek is kínálhatók lehűtve hidegen. Lehet vegyesen, többféle gyümölcsből vagy akár szín szerint válogatva is készíteni a zamatos leveseket. Igazán változatosan, többféle fűszerezéssel, ízesítéssel próbálkozhatunk.

Hogyan krémesíthetjük a hideg krémleveseket?

Az alábbi módokon tehetjük őket selymesebbé, krémesebbé:

  • Magával a nyers vagy főtt gyümölccsel, zöldséggel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk az egészet.
  • Tejföllel történő habarással. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
  • Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
  • Pudingporral (vagy akár tejszínnel, pudingporral keverve is)

A gyümölcslevesek esetében nem jellemző levesbetét. Általában magával a gyümölcs darabokkal gazdagíthatjuk, díszíthetjük. Tálaláskor díszíthetjük menta, citromfű levélkékkel és tejszínhabbal, fagylalttal jól lehűtve kínáljuk.

A zöldségkrémlevesek is fogyaszthatók hidegen, bár azok jellemzően inkább ősztől kerülnek előtérbe és sűrűbben, tartalmasabban kerülnek kínálásra. De például az uborka krémleves vagy a kovászos uborka krémleves el sem képzelhető melegen. Csak jól behűtve, mert úgy az igazi!

Eperkrémleves jéghidegen 5 perc alatt @Szoky konyhája:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom