Hagymakrémleves

A hagymakrémleves egy könnyed tavaszi leves, mely rendkívül egyszerűen elkészíthető. Amikor a piacokon megjelennek az első tavaszi virágok, akkor tudjuk nincs messze már az idő, hogy a friss, zsenge hónapos retek és az újhagyma is megjelenjen. Ebben az időszakban már nagyon ki vagyunk éhezve a friss zöldségek ízére. Ez a különleges leves pontosan ezt hozza el hozzánk, ha elkészítjük. A hagyma ráadásul nagyon egészséges, a magyaros konyha egyik fő alapanyaga a fokhagymával, krumplival, paprikával, paradicsommal együtt.

Tavaszi hagymakrémleves recept

Hozzávalók: 

  • 6-7 szál kötözött hagyma
  • 1,5 liter víz
  • 3 db közepes burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • egy evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 zöldségleveskocka
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • pirított kenyérkockák
  • reszelt füstölt sajt
  • egy szál újhagyma felkarikázva

A hagymakrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az újhagymát alaposan meg kell mosni, majd karikákra vágni.
  2. A burgonyát pucoljuk meg és vágjuk kisebb kockákra.
  3. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, tegyük rá a zöldhagymát és kicsit pirítsuk meg rajta.
  4. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk és kicsit pirítsuk azt is a hagymás vajon.
  5. Ezután engedjük fel a vízzel és morzsoljuk bele a leveskockát is (elhagyható).
  6. Fedő alatt addig főzzük, pároljuk, amíg a krumpli meg nem főtt. Akkor jó, ha már kezd szétesni.
  7. Ezután botmixer segítségével simára turmixoljuk, ha sűrű még hígítjuk.
  8. A lisztet csomómentesen elkeverjük egy kevés vízzel, majd a leveshez keverjük.
  9. Hozzáadjuk a tejszínt is és még forrón tálaljuk.

Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát, vagy pirítós kenyeret, valamint reszelt füstölt sajttal is megszórhatjuk. De megszórhatjuk felkarikázott újhagymával is. Nagyon ízletes, zsenge tavaszi leves a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom