Gyümölcskrémlevesek

A gyümölcskrémlevesek – főleg a főzés nélküliek a nyári nagy melegben – rendkívül népszerűek, de akár egész évben szezonalitástól függetlenül is készíthetők. Bár jellemzően az adott gyümölcs szezonjában kerülnek előtérbe, hiszen akkor jutunk a friss zöldségekhez legkedvezőbb áron, ráadásul akkor van bennük a legtöbb vitamin, ásványi anyag is. Érdemes ebben az időszakban télire is elrakni belőlük. Hiszen a gyümölcsök nagy része lefagyasztható, de akár befőttnek, lekvárnak is elrakható. A nagyobb víztartalmú gyümölcsöket – mint pl. a málna, eper, meggy, cseresznye – pedig remek házi készítésű szörpnek is feldolgozhatjuk. Nemcsak a gyerek fognak örülni neki!

Gyümölcskrémlevesek – miből és hogyan készítsük?

A gyümölcskrémlevesek szinte minden hazai idény gyümölcsből készíthetők, akár vegyesen is. Nagy előnyük, hogy a gyerekek is szívesen megeszik, számos egyéb levessel ellentétben. Annál is inkább, mivel a szín is meghatározó számukra, és a sárga, rózsaszín és piros színű levesek mind ígéretesek számukra, szívesen kóstolják meg őket, szemben a zöld színű zöldségkrémlevesekkel.

Készíthetjük az érett gyümölcsökből akár főzés nélkül, de főzve is. Akár egyszer így – máskor úgy. Hiszen számos módon variálható, fűszerezhető, ízesíthető.

Hogyan krémesíthetjük a gyümölcskrémleveseket?

Az alábbi módokon tehetjük őket selymesebbé, krémesebbé:

  • Magával a nyers vagy főtt gyümölccsel, amiből a levest készítjük. Ebben az esetben botmixerrel összeturmixoljuk a leves egy részét (vagy az egészet).
  • Behabarható tejföllel. Ebben az esetben vagy simán a tejfölt keverjük el kevés lével csomómentesre és azt öntjük vissza a leveshez, vagy egy kanál liszttel elkeverve.
  • Főzőtejszínnel, joghurttal elkeverve.
  • Pudingporral (vagy akár tejszínnel, pudingporral keverve is)

A gyümölcslevesek esetében nem jellemző levesbetét. Magával a gyümölcs darabokkal gazdagíthatjuk, díszíthetjük. Tálaláskor általában friss fűszerekkel menta, citromfű – és tejszínhabbal, fagylalttal jól lehűtve kínáljuk.

Idény jellegű gyümölcskrémlevesek

Tavasszal

Tavasszal nagyon népszerűek az első friss gyümölcsökből készített krémlevesek, mint például az eperkrémleves vagy a málnakrémleves egyaránt.

Nyáron

Nyáron a friss nyári gyümölcsökből: cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, görögdinnye, sárgadinnye szintén nagyon ízletes krémleveseket készíthetünk. Érdemes ezeket akár vegyesen keverve is kipróbálni, rendkívüli ízhatásokat érhetünk el. Főleg, ha az édes és savanykásabb gyümölcsöket (pl. ribizli, egres) vegyítjük. De akár a különböző fűszerek – gyömbér, menta, citrom és citromfű – használatával is egészen másfajta ízvilágot kapunk.

Ősszel, télen

Az ősz egyik legnépszerűbb krémlevese a szilvakrémleves, mely számos fűszerezéssel, variációban készíthető. De ebben az időszakban a körtéből, almából készült krémlevesek is nagyon keresettek. Sőt ebben az időben csipkebogyóból, szederből is főzhetünk levest. Kár lenne őket kihagyni a szezonban.

Egész évben készíthetők

Fagyasztott gyümölcsökből és befőttekből azonban egész évben készíthetünk fűszeres, zamatos krémleveseket.

Fűszeres alma krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom