Tartalomjegyzék
A görögdinnye krémleves számos módon variálható, készíthető hűsítő, frissítő leves a forró nyári napokra. Mivel a dinnye vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul szinte 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Ráadásul pár perc alatt elkészíthető hűsítő, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben. Jégbe hűtve is kínálhatjuk. Könnyedén pótolhatjuk vele a szükséges napi vízmennyiséget is.
Görögdinnye krémleves – recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg görögdinnye megpucolva, kimagozva
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- kevés frissen facsart citrom leve
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
Az egyszerű görögdinnye krémleves elkészítési lépései:
- A dinnyéből a húsát óvatosan kanyarítsuk ki, a húsát magozzuk ki és kockázzuk fel (néhány kockát lehet hagyni a díszítéshez).
- A dinnyekockákat tegyük egy nagyobb tálba, majd a mézzel és a citromlevével locsoljuk le.
- Adjuk hozzá a tejszínt és fűszerezzük ízlés szerint az őrölt fahéjjal és a szegfűszeggel.
- Az egészet botmixerrel pépesítsük össze úgy, hogy ne maradjanak benne dinnye darabok.
- Ha a héjából úgy vágtuk ki a dinnyehúst, hogy az még felhasználható, akkor vissza is lehet tölteni bele a levest, és abban is be lehet hűteni.
- Ha nem akkor töltsük egy tálba és úgy hűtsük le.
- Tálalás előtt citromfű és/vagy menta levélkékkel, a félretett dinnye kockákkal és akár tejszínhabbal is kínálhatjuk.
Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 2 dl vörösborral kell turmixolni a dinnye kockákat. Valamint rumba áztatott mazsolával is kínálható. Igazi nyáresti finomság, érdemes kipróbálni. De a bevállalósabbak akár chilivel is készíthetik! Jó étvágyat hozzá!
GÖRÖGDINNYELEVES:
Vissza a kategória cikkeihez