Gombakrémleves

A gombakrémleves a gomba feldolgozásának egyik népszerű módja. Mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat készíteni. A gomba számos étel – főétel, köret és egyéb finomság – alapanyaga, mely egyébként elég megosztó. Sokan nagyon szeretik, míg sokan – jellegtelen íze miatt nem kedvelik. Pedig a fűszerezése által remek ízvilágú ételeket készíthetünk belőle. Ez a leves is számos módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető. Érdemes többfélével is próbálkozni, hogy megtaláljuk a saját ízvilágunkhoz leginkább illőt.

Tejszínes gombakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 dkg vaj vagy kevés olaj
  • 1 db közepes burgonya
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • petrezselyem – ízlés szerint

Az egyszerű gombakrémleves elkészítési lépései:

  1. Először pucoljuk meg a gombákat, burgonyát és a vöröshagymát.
  2. Mossuk meg őket, majd a vöröshagymát vagdossuk apró kockákra.
  3. A burgonyát kockázzuk fel a gombát pedig szeleteljük össze.
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  5. Majd adjuk hozzá a gombaszeleteket.
  6. Pár percig pirítsuk együtt és a burgonya kockákat is keverjük hozzá.
  7. Majd öntsük fel az alaplével.
  8. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
  9. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, főzzük készre.
  10. Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és vagdossuk össze. Mielőtt a leves elkészül az utolsó néhány percben adjuk hozzá.
  11. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk, pépesítsük össze.
  12. Majd adjuk hozzá a tejszínt és még egyszer forraljuk össze.
  13. Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük utána.

Sűríthetjük burgonya helyett 1-2 evőkanál liszttel is. Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, egyéb zöld fűszerekkel, de szárított vagy pirított gombával is. Kínálhatjuk önmagában, de pirított kenyérkockákkal egyaránt. A gombakrémleves egész évben készíthető.

Jó étvágyat hozzá!

Gombakrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom