Tartalomjegyzék
A gombakrémleves a gomba feldolgozásának egyik népszerű módja. Mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat készíteni. A gomba számos étel – főétel, köret és egyéb finomság – alapanyaga, mely egyébként elég megosztó. Sokan nagyon szeretik, míg sokan – jellegtelen íze miatt nem kedvelik. Pedig a fűszerezése által remek ízvilágú ételeket készíthetünk belőle. Ez a leves is számos módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető. Érdemes többfélével is próbálkozni, hogy megtaláljuk a saját ízvilágunkhoz leginkább illőt.
Tejszínes gombakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj vagy kevés olaj
- 1 db közepes burgonya
- 2 liter alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- petrezselyem – ízlés szerint
Az egyszerű gombakrémleves elkészítési lépései:
- Először pucoljuk meg a gombákat, burgonyát és a vöröshagymát.
- Mossuk meg őket, majd a vöröshagymát vagdossuk apró kockákra.
- A burgonyát kockázzuk fel a gombát pedig szeleteljük össze.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
- Majd adjuk hozzá a gombaszeleteket.
- Pár percig pirítsuk együtt és a burgonya kockákat is keverjük hozzá.
- Majd öntsük fel az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, főzzük készre.
- Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és vagdossuk össze. Mielőtt a leves elkészül az utolsó néhány percben adjuk hozzá.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk, pépesítsük össze.
- Majd adjuk hozzá a tejszínt és még egyszer forraljuk össze.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük utána.
Sűríthetjük burgonya helyett 1-2 evőkanál liszttel is. Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, egyéb zöld fűszerekkel, de szárított vagy pirított gombával is. Kínálhatjuk önmagában, de pirított kenyérkockákkal egyaránt. A gombakrémleves egész évben készíthető.
Jó étvágyat hozzá!
Gombakrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez