Tartalomjegyzék
A gesztenyés sütőtökleves igazán jó választás azoknak, akik a gesztenyét és a sütőtököt is szeretik és valami rendkívüli ízvilágot kóstolnának. Ez a krémleves a sütőtökkrémleves egyik tovább gondolt változata, mely igazán különleges ízvilágú. Az őszi szezonban mind a gesztenye, mind a sütőtök rendelkezésünkre áll. Ráadásul mindkettő nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásuk mellett számos betegség megelőzhető. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető leves, mely bearanyozza a napunkat, érdemes kipróbálni!
Egyszerű gesztenyés sütőtökleves recept
Hozzávalók:
- 1000 g sütőtök megpucolva, kimagozva
- 200 g feldarabolt sült gesztenye
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 50 g füstölt sonka
- 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
- 6 dl zöldségleves alaplé
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
A különleges gesztenyés sütőtökleves elkészítése:
- A sütőtököt alaposan meg kell mosni, majd meghámozni és kimagozni. Végül kisebb kockákra kell darabolni.
- A sült gesztenyét fel kell darabolni.
- A vöröshagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni.
- A füstölt sonkát csíkokra kell metélni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a csíkokra metélt füstölt sonkát is.
- Hozzáadjuk a feldarabolt sült gesztenyét és 3-4 percig együtt pirítjuk az egészet.
- Ezután hozzáadjuk az össze kockázott sütőtököt is és felengedjük a zöldségleves alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, kakukkfűvel.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt nagyjából 20 perc alatt puhára, készre főzzük.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Adhatunk hozzá tejszínt, akkor azzal még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük sült gesztenye darabokkal, pirított sütőtök magokkal egyaránt. Igazán változatos ételkülönlegesség, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. Jó étvágyat hozzá!
A tél sztárja: gesztenyekrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez