Fűszeres sárgarépa krémleves

A fűszeres sárgarépa krémleves igazán egyszerűen, gyorsan elkészíthető selymes, krémes leves, melyet a mangó tesz rendkívüli ízvilágúvá. De pikáns lesz a fokhagyma, curry és chili paprika vagy chilikrémtől is. Érdemes bátran fűszerezni és a saját ízvilágunknak megfelelően elkészíteni. Ráadásul a sárgarépa egész évben kapható, szezonalitástól függetlenül, így bármikor készíthetjük. Továbbá a sárgarépa pedig azon zöldségek közé tartozik, amik nyersen és főtt állapotban is igazán jótékonyan hatnak a szervezetünk számára. Érdemes ezért bármely formájában rendszeresen fogyasztani. Hiszen jótékony hatásai elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.

Fűszeres sárgarépa krémleves – recept

Hozzávalók:

  • 0,4 kg zsenge sárgarépa
  • 1 kisebb érett mangó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt fahéj – ízlés szerint
  • őrölt római kömény – ízlés szerint
  • curry – ízlés szerint
  • 1 lime frissen facsart leve
  • 10 dkg növényi alapú krém (pl. Dr. Oetker Creme Vega)
  • 1 dl kókusztej
  • 1 csapott teáskanál chilikrém
  • 1,2 l víz
  • kevés olívaolaj

Díszítéshez:

  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg házi panírmorzsa – lehetőleg nagyobb szemű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál pirított mogyoró- vagy szezámolaj

A fűszeres sárgarépa krémleves elkészítési lépései:

  1. A zöldségeket meg kell pucolni, a petrezselymet apróra vagdosni.
  2. A répát fel kell karikázni, a fokhagymát összezúzni, a mangót is hámozzuk meg és kockázzuk össze.
  3. Majd a felkarikázott sárgarépát kevés olívaolajon meg kell pirítani az ízlés szerinti száraz fűszerekkel együtt.
  4. Ezután öntsük fel a vízzel és fedő alatt, takaréklángon főzzük puhára.
  5. Adjuk hozzá a mangó felkockázott húsát és az összezúzott fokhagymát is.
  6. A vegán krémet és a kókusztejet is keverjük hozzá.
  7. Majd botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint a lime levével, a chilikrémmel és sóval is.
  9. Majd melegítsük össze, de már ne forraljuk.
  10. A feltéthez a diót a zsemlemorzsával és a zúzott fokhagymával együtt 2 evőkanál olívaolajon pirítsuk aranybarnára.
  11. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval majd vegyük le a tűzről.  
  12. Keverjük el a finomra vágott petrezselyemmel.

A diós morzsával megszórva és a pirított mogyoró- vagy szezámolajjal megcsepegtetve tálaljuk. Önmagában, vagy össze kockázott, pirítóskenyér darabokkal is tálalható.

Jó étvágyat hozzá!

Sárgarépa krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom