Tartalomjegyzék
A fűszeres sárgarépa krémleves igazán egyszerűen, gyorsan elkészíthető selymes, krémes leves, melyet a mangó tesz rendkívüli ízvilágúvá. De pikáns lesz a fokhagyma, curry és chili paprika vagy chilikrémtől is. Érdemes bátran fűszerezni és a saját ízvilágunknak megfelelően elkészíteni. Ráadásul a sárgarépa egész évben kapható, szezonalitástól függetlenül, így bármikor készíthetjük. Továbbá a sárgarépa pedig azon zöldségek közé tartozik, amik nyersen és főtt állapotban is igazán jótékonyan hatnak a szervezetünk számára. Érdemes ezért bármely formájában rendszeresen fogyasztani. Hiszen jótékony hatásai elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.
Fűszeres sárgarépa krémleves – recept
Hozzávalók:
- 0,4 kg zsenge sárgarépa
- 1 kisebb érett mangó
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt fahéj – ízlés szerint
- őrölt római kömény – ízlés szerint
- curry – ízlés szerint
- 1 lime frissen facsart leve
- 10 dkg növényi alapú krém (pl. Dr. Oetker Creme Vega)
- 1 dl kókusztej
- 1 csapott teáskanál chilikrém
- 1,2 l víz
- kevés olívaolaj
Díszítéshez:
- 5 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg házi panírmorzsa – lehetőleg nagyobb szemű
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 1 evőkanál pirított mogyoró- vagy szezámolaj
A fűszeres sárgarépa krémleves elkészítési lépései:
- A zöldségeket meg kell pucolni, a petrezselymet apróra vagdosni.
- A répát fel kell karikázni, a fokhagymát összezúzni, a mangót is hámozzuk meg és kockázzuk össze.
- Majd a felkarikázott sárgarépát kevés olívaolajon meg kell pirítani az ízlés szerinti száraz fűszerekkel együtt.
- Ezután öntsük fel a vízzel és fedő alatt, takaréklángon főzzük puhára.
- Adjuk hozzá a mangó felkockázott húsát és az összezúzott fokhagymát is.
- A vegán krémet és a kókusztejet is keverjük hozzá.
- Majd botmixerrel pürésítsük össze az egészet.
- Fűszerezzük ízlés szerint a lime levével, a chilikrémmel és sóval is.
- Majd melegítsük össze, de már ne forraljuk.
- A feltéthez a diót a zsemlemorzsával és a zúzott fokhagymával együtt 2 evőkanál olívaolajon pirítsuk aranybarnára.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval majd vegyük le a tűzről.
- Keverjük el a finomra vágott petrezselyemmel.
A diós morzsával megszórva és a pirított mogyoró- vagy szezámolajjal megcsepegtetve tálaljuk. Önmagában, vagy össze kockázott, pirítóskenyér darabokkal is tálalható.
Jó étvágyat hozzá!
Sárgarépa krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez