Tartalomjegyzék
A fűszeres padlizsánkrémleves az egyszerű padlizsánkrémleves felturbózott, különleges ízesítésű változata. Bár a padlizsán szezonban jellemzően csak a padlizsánkrém kerül előtérbe, érdemes ezeket a különleges krémleveseket is kipróbálni. Számos módon variálható, gazdagítható és a fűszerezésével igazán különlegessé tehető. Ráadásul a padlizsán nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője lehet a diétás étrendnek egyaránt. Ezért érdemes nemcsak a szezonban, de akár egész évben fogyasztani. Hiszen akár le is fagyasztható. A friss, vagy fagyasztott padlizsán egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető, zamatos levesnek.
Fűszeres sült padlizsánkrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg padlizsán
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa
- csapott evőkanál sűrített paradicsom
- 1,5 dl tejszín
- 1 db babérlevél
- teáskanálnyi kakukkfű
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
A fűszeres sült padlizsánkrémleves elkészítési lépései:
- A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra és héjastól gázlángon (vagy sütőben) süssük meg.
- Amíg sül a sárgarépát és a fehérrépát hámozzuk meg és kockázzuk össze őket.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apró darabokra, illetve az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olívaolajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után az össze kockázott sárgarépát, fehérrépát is. Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel 8 dl vízzel, vagy húsleves alaplével.
- Adjuk hozzá a fűszereket és főzzük puhára a zöldségeket.
- A megsült padlizsánt pucoljuk meg és a padlizsán húsát adjuk megfőtt zöldségekhez.
- Vegyük ki belőle a babérlevelet és turixoljuk össze a levest botmixer segítségével krémes állagúra.
- Majd adjuk hozzá a tejszínt és a paradicsomot, keverjük el és ízesítsük még, ha szükséges.
Még melegen vagy akár hidegre hűtve is fogyasztható. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez