Tartalomjegyzék
A fokhagymakrémleves nem tartozik a legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé, de jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. Gyorsan, könnyen, egyszerűen elkészíthető, akár egy gyors hétköznapi vacsora kiegészítőjeként is. Ráadásul a fokhagyma nagyon egészséges, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a fokhagyma szezonban, hanem egész évben fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a fokhagyma tárolásának segítségével szezonalitástól függetlenül az év bármely szakaszában elérhető.
Egyszerű fokhagymakrémleves recept
Hozzávalók:
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 7 dl hús- vagy zöldség alaplé
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dl főzőtejszín
- 0,5 dl olaj
- só – ízlés szerint
- őrölt bors – ízlés szerint
- frissen őrölt szerecsendió – ízlés szerint
- reszelt sajt, pirított zsemlekockák a tálaláshoz – elhagyható
A tejszínes fokhagymakrémleves elkészítési lépései:
- A hagymát és a fokhagymákat pucoljuk meg. Az előbbit vágjuk apró kockákra, a fokhagymát reszeljük le vagy zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát is és azzal is pároljuk, pirítsuk további néhány percig.
- Majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el kevés alaplével csomómentesre, majd engedjük fel kb. fél liter alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt fehér borssal.
- Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
- Majd keverjük hozzá a tejszínt is és további néhány percig főzzük még.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük frissen reszelt parmezán – vagy bármely – sajttal, akár petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
Fokhagyma krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma
Vissza a kategória cikkeihez