Erdei gyümölcskrémleves

Az erdei gyümölcskrémleves egész évben készíthető akár friss akár fagyasztott gyümölcsökből. Nagyon egyszerűen, gyorsan összeállítható, számos módon variálható, fűszerezhető. Készíthetjük főzéssel vagy főzés nélkül, tejszínnel, pudingosan vagy tejfölös habarással is. Ahány ház annyi szokás, ki-ki tapasztalja ki a számára leginkább közelálló variációt. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is.

Egyszerű tejszínes erdei gyümölcskrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 csomag eredi gyümölcs keverék (kb. 40-50 dkg)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál méz vagy cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj – ízlés szerint
  • szegfűszeg – ízlés szerint
  • kevés citrom facsart leve és reszelt héja (egészben is beletehetjük)
  • menta, citromfű levelek díszítéshez (elhagyható)

Az erdei gyümölcskrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Ha friss gyümölcsökből készítjük, akkor azokat alaposan mossuk meg, a rossz szemeket, leveleket, szárakat válogassuk ki.
  2. Ha fagyasztott gyümölcsből készítjük, akkor azokat felengedés nélkül beleöntjük egy lábosba és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
  3. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, a citrom levével és reszeljünk hozzá kevés citromhéjat is.
  4. Keverjük el benne a vaníliás cukrot és ízesítsük még mézzel vagy további cukorral, ha savanykásabb a gyümölcs.
  5. Majd forrástól számítva nagyjából 5 percig főzzük, nem kell, hogy szétessenek a gyümölcsök, ne főzzük túl.
  6. Ezután hagyjuk kicsit hűlni.
  7. Majd az egészet botmixerrel turmixoljuk össze úgy, hogy ne maradjanak benne gyümölcs darabok. Ha nagyon magos lenne szűrjük át egy szitán.
  8. A vaníliás pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd folyamatos keverés mellett csorgassuk bele a levesbe.
  9. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre és forraljuk további néhány percig.
  10. Ha szükséges fűszerezzük után.
  11. Akár így melegen, akár lehűtve fogyasztható.  

Tálaláskor díszíthetjük friss menta levelekkel, vagy félretett gyümölcs darabokkal. Nagy melegben adhatunk hozzá fagylaltot vagy tejszínhabot is. Jó étvágyat hozzá!

ERDEI GYÜMÖLCSKRÉMLEVES PIRÍTOTT MANDULAPEHELLYEL:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leves

Vissza a kategória cikkeihez