Tartalomjegyzék
Az eperkrémleves egy nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves nemcsak a nyári napokra. Mivel az eper vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy az eper még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért a leszedést vagy a beszerzést követően ajánlott minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben.
Eperkrémleves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 0,5 dl habtejszín
- 0,5-1 evőkanál méz
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citrom héja
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
Eperkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.
- 3-4 db kivételével – ami díszítés lesz – félbevágjuk őket.
- Majd a felvágott gyümölcsöt meglocsoljuk a citrommal.
- Beleöntjük a citromos gyümölcsöket egy tálba, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mézet 3-4 összevágott mentalevelet és a citromhéját is.
- Ízesíthetjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel, de ez el is hagyható.
- Az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne eper darabok.
- Hűtőbe tesszük tálalásig (legalább egy órára).
- Tálalás előtt az egész eprekkel és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.
Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi eperlikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni az eper darabokat. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!
Hideg eperkrémleves (főzés nélkül):
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez
Címlapkép: Eperkrémleves (forrás: https://www.desszertszoba.hu/eperkremleves-2)