Eperkrémleves

Az eperkrémleves egy nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves nemcsak a nyári napokra. Mivel az eper vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy az eper még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért a leszedést vagy a beszerzést követően ajánlott minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben.

Eperkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper
  • 0,5 dl habtejszín
  • 0,5-1 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citrom héja
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

Eperkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  
  2. 3-4 db kivételével – ami díszítés lesz – félbevágjuk őket.
  3. Majd a felvágott gyümölcsöt meglocsoljuk a citrommal.
  4. Beleöntjük a citromos gyümölcsöket egy tálba, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mézet 3-4 összevágott mentalevelet és a citromhéját is.
  5. Ízesíthetjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel, de ez el is hagyható.
  6. Az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne eper darabok.
  7. Hűtőbe tesszük tálalásig (legalább egy órára).
  8. Tálalás előtt az egész eprekkel és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi eperlikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni az eper darabokat. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!

Hideg eperkrémleves (főzés nélkül):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

Címlapkép: Eperkrémleves (forrás: https://www.desszertszoba.hu/eperkremleves-2)