Édesburgonya krémleves

Az édesburgonya krémleves mindig jó választás, ha valami gyorsat és egészségeset szeretnénk. Egyszerűen, könnyen elkészíthető és számos módon variálható, ízesíthető. Ráadásul az édesburgonya azon túl, hogy nagyon egészséges zöldség, – hiszen számos vitamint- és ásványianyagot, rostot is tartalmaz – az ízesítésével igazán különlegessé tehető. Érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis a szervezetre igazán jótékony, mely hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Segít az emésztőrendszer megfelelő működésének helyreállításában, de a vércukorszintet is kordában tartja. Mivel pedig rendkívül magas a béta-karotin tartalma, – ami az A-vitamin előanyaga – rendkívül jó hatással van a szem egészségére is.

Egyszerű édesburgonya krémleves recept

Hozzávalók:

  • 3 db édesburgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 dl zöldség- vagy csirke alaplé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 cm friss gyömbér reszelve
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Az édesburgonya krémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az édesburgonyát először alaposan mossuk, majd hámozzuk meg.
  2. Ezután kockázzuk össze.
  3. Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit fokhagymanyomón összezúzni vagy nagyon apróra vagdosni.
  5. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  6. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett édesburgonya kockákat is.
  7. Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel az alaplével.
  8. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, és a friss gyömbérrel.
  9. Majd lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
  10. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
  11. Esetleg keverhetünk hozzá kevés tejszínt is.
  12. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Tálalásnál megszórhatjuk reszelt sajttal, de akár díszíthetjük friss petrezselyemzölddel és lime gerezdekkel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Aki pikánsabban szereti adhat hozzá chili paprikát vagy chili port is. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes akár mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

Édesburgonya krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89desburgonya

Vissza a kategória cikkeihez