Cukkinikrémleves

A cukkinikrémleves mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Ráadásul a cukkini nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin– és ásványianyag tartalom is. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a cukkini szezonban, de akár egész évben fogyasztani belőle. Hiszen a cukkini akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzá juthatunk. A friss, vagy fagyasztott tök tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető finom levesnek.

Egyszerű cukkinikrémleves recept

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg cukkini
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 leveskocka – vagy húsleves alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • rozmaring – ízlés szerint
  • kevés olaj

A tejszínes cukkinikrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cukkinikat alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Ha a belsejében a magok már nagyobbak, azokat távolítsuk el. Végül daraboljuk kisebb kockákra.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és vagdossuk apró darabokra, illetve az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  3. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre.
  4. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után az összekockázott cukkinit is.  Pár percig pirítsuk együtt és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
  5. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval, rozmaringgal.  
  6. Majd adjuk hozzá a leveskockát is.
  7. Ezután lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára.
  8. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel pépesítsük össze.
  9. Majd a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit adjunk hozzá és azzal is keverjük el.  
  10. Öntsük a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
  11. Tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezzük után.

Díszíthetjük friss paprikával, petrezselyemzölddel, pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Cukkini krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez