Tartalomjegyzék
A csipkebogyó krémleves készítése egy őszi séta alkalmával az erdőben, réteken összegyűjtött bogyókból remek elfoglaltság. Ugyanis nemcsak tea- vagy likőrként, de krémlevesként is felhasználható. Érdemes belőle gyűjteni bőven – akár meg is – szárítható, mert nagyon egészséges. Számos vitamint tartalmaz, a C-vitamin tartalma pedig kiemelkedő. Remek immunerősítő a téli influenza szezon előtti időszakban. Ez a leves gyorsan elkészíthető, ha már a bogyók kimagozásán túl vagyunk.
Ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre érdemes csipkebogyó lekvárt is készíteni belőle. Savanykás ízvilága egészen magával ragadó!
Csipkebogyó krémleves recept
Hozzávalók:
- 1,5 l víz
- 2 bögre csipkebogyó
- 15 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál citrom frissen facsart leve
- 2-3 evőkanál étkezési keményítő esetleg liszt
- menta levél – díszítéshez (elhagyható)
A csipkebogyó krémleves elkészítése:
- Először alaposan mossuk meg a bogyókat. A végeit vágjuk le, vágjuk ketté a bogyókat és kaparjuk ki a magjukat.
- Majd annyi vízben, ami éppen ellepi, tegyük fel főni.
- Ezután hagyjuk kicsit hűlni és passzírozzuk át, hogy a héját eltávolítsuk.
- Adjunk hozzá a másfél liter vizet, a cukrot és a citromlevet és ismét főzzük nagyjából 20 percig.
- Közben a keményítőt vagy a lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk bele a levesbe, így sűrítve be.
- Melegen és hidegen is fogyasztható.
- Ha hidegen fogyasztjuk, tegyük néhány órára hűtőszekrénybe, így jobban összeérnek az ízek.
Kihűtve, tejszínhab rózsákkal, esetleg menta levelekkel díszíthető, tálalható.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csipkebogy%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez