Csipkebogyó krémleves

A csipkebogyó krémleves készítése egy őszi séta alkalmával az erdőben, réteken összegyűjtött bogyókból remek elfoglaltság. Ugyanis nemcsak tea- vagy likőrként, de krémlevesként is felhasználható. Érdemes belőle gyűjteni bőven – akár meg is – szárítható, mert nagyon egészséges. Számos vitamint tartalmaz, a C-vitamin tartalma pedig kiemelkedő. Remek immunerősítő a téli influenza szezon előtti időszakban. Ez a leves gyorsan elkészíthető, ha már a bogyók kimagozásán túl vagyunk.

Ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre érdemes csipkebogyó lekvárt is készíteni belőle. Savanykás ízvilága egészen magával ragadó!

Csipkebogyó krémleves recept

Hozzávalók:

  • 1,5 l víz
  • 2 bögre csipkebogyó
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál citrom frissen facsart leve
  • 2-3 evőkanál étkezési keményítő esetleg liszt
  • menta levél – díszítéshez (elhagyható)

A csipkebogyó krémleves elkészítése:

  1. Először alaposan mossuk meg a bogyókat. A végeit vágjuk le, vágjuk ketté a bogyókat és kaparjuk ki a magjukat.
  2. Majd annyi vízben, ami éppen ellepi, tegyük fel főni.
  3. Ezután hagyjuk kicsit hűlni és passzírozzuk át, hogy a héját eltávolítsuk.
  4. Adjunk hozzá a másfél liter vizet, a cukrot és a citromlevet és ismét főzzük nagyjából 20 percig.
  5. Közben a keményítőt vagy a lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk bele a levesbe, így sűrítve be.
  6. Melegen és hidegen is fogyasztható.
  7. Ha hidegen fogyasztjuk, tegyük néhány órára hűtőszekrénybe, így jobban összeérnek az ízek.

Kihűtve, tejszínhab rózsákkal, esetleg menta levelekkel díszíthető, tálalható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csipkebogy%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom