Csicseriborsó krémleves

A csicseriborsó nem tartozik a népszerű zöldségek közé, de a csicseriborsó krémleves bárkinek jó választás lehet. Annál is inkább, mert a csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Hazánkban még mindig jellemzően a reformtáplálkozás egyik fő alapanyaga, pedig a Föld déli féltekén – Indiában, Dél-Amerikában, Afrika számos országában – rendkívül kedvelt hüvelyes. A fűszerezésével olyan különlegessé tehető, hogy akik nem kedvelik az ízét, azok is szívesen fogyasztják. Ráadásul nem túl drága és kiemelkedő tápértékű, így érdemes bevenni a mindennapi élelmiszereink közé. Ez a krémleves pedig rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, gazdagítható, érdemes kipróbálni.

Fűszeres tejszínes csicseriborsó krémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 db csicseriborsó konzerv
  • 1,5 liter zöldség alaplé vagy víz
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db szárzeller szár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • kevés citrom frissen facsart leve és reszelt héja (elhagyható)
  • 2 dl tejszín
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • oregánó – ízlés szerint
  • római kömény– ízlés szerint
  • chili paprika vagy chilipor (elhagyható)
  • 1 – 1,5 liter víz vagy zöldség alaplé

A pikáns csicseriborsó krémleves elkészítési lépései:

  1. A csicseriborsót öblítsük át és hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
  2. A zöldségeket pucoljuk meg, a répát és a zellerszárat is kockázzuk fel.
  3. Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra, vagy a fokhagymát zúzzuk össze fokhagymanyomón.  
  4. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk üvegesre benne.
  5. Majd adjuk hozzá a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett csicseriborsót is és a zöldségeket is.
  6. Pár percig együtt pirítjuk és öntsük fel annyi alaplével, ami ellepi.
  7. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, oregánóval, római köménnyel és a babérlevéllel.
  8. Ezután forraljuk fel, majd lassú tűzön fedő alatt főzzük még 15 percig.
  9. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  10. Folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt és tegyük vissza még 2-3 percre a tűzre, de már ne forraljuk.
  11. Még melegen tálaljuk, ha szükséges, fűszerezzük után. Adhatunk hozzá kevés citromlevet vagy citromhéjat is, de chili paprikával is megbolondíthatjuk.

Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt.

Jó étvágyat hozzá!

Currys csicseriborsó krémleves pácolt tofuval:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csicseribors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom